In de verlenging: het papieren boek in het tijdperk van ebooks

Ik vind ebooks ideaal. Ik zeg het maar even voor het geval dat dit nog niet duidelijk was. Ebooks bieden bijna alle voordelen die papieren boeken ook hebben en ook al zijn er voldoende mensen die beginnen over traditionele leeservaringen, het gevoel en de geur van papier, ik zie door het (herkenbare) sentiment nog steeds wel in dat ebooks de stap voorwaarts zijn in het lezen.

Niet alleen qua ruimtebesparing in mijn boekenkasten, ook voor het kopen is het natuurlijk erg prettig. Geen reis meer naar de winkel waar je automatisch beperkt bent tot wat ze op voorraad hebben en vooral geen last meer hebben van het gegeven dat een fysiek boek uitverkocht is. Je gaat naar de digitale boekenwinkel, je selecteert uit het volledige aanbod wat je kopen wilt en seconden later kun je lezen.

Ik maak nu even een klein zijstapje want ik zag vanochtend de onderstaande tweet.

De link bracht me naar een kort berichtje op Boek9.nl waar een Wettenbundel intellectuele eigendom 2012 werd getipt. Niet heel bijzonder want er zijn meer wettenbundels waar alle wetten en richtlijnen rondom IE in staan vermeld maar deze was bijgewerkt tot 1 januari van 2012 en te bestellen via 1boek.nl. Nu dacht ik wel zo’n beetje alle sites te kennen waar je Nederlandstalige boeken kunt bestellen maar deze kwam me niet bekend voor.

Dat was ook niet vreemd want de site draagt een label waar beta versie op staat en vervult een bijzonder doel:

1boek.nl heeft het doel om zoveel mogelijk titels beschikbaar te houden als fysiek boek. Door de opkomst van ebooks en doordat steeds meer boekwinkels alleen schapruimte inrichten voor boeken met een hoge omloopsnelheid, verdwijnen de titels die slechts voor kleine groepen mensen interessant of leuk zijn, al snel uit de winkel en uit de voorraden van de diverse magazijnen. Ook de bestsellers van jaren geleden zijn daardoor niet of moeilijk beschikbaar als nieuw boek.

1boek.nl poogt dus niet alleen titels beschikbaar en leverbaar te houden als fysiek boek maar dus feitelijk ook (een beetje) de voordelen van ebooks te laten gelden voor de fysieke titels. Door printing on demand worden de boeken pas gedrukt als ze besteld worden. Hierdoor vervallen de nadelen die ik hierboven noemde over te kleine voorraden qua aanbod en het uitverkocht zijn van boeken.

1boek.nl is niet alleen maar een boekenwinkel waar (digitale) boeken worden aangeboden. Het is de voorkant van een geheel geautomatiseerde boekenfabriek. Elk besteld boek wordt speciaal voor de besteller geprint en gebonden op hoogwaardige productiemachines, waardoor kwalitatief mooie en stevige paperbacks verzonden worden.

Ik vind het in ieder geval een prima initiatief en ga de wettenbundel daar ook bestellen. Toch zou het ook mooi zijn geweest als ik had kunnen kiezen om een ebookversie van die wettenbundel te kunnen bestellen, al dan niet in combinatie met de papieren versie. Welke aanbieder komt nou eens met deze constructie?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top