Google Play? Wat was er mis met Android Market?

Gisteravond wilde ik de nieuw uitgekomen officiële TED app voor Android  installeren via het web toen ik ineens een nieuw logo zag bij de Android Market. Ook de reguliere url van market.google.com verwees automatisch door naar play.google.com. Google heeft kennelijk besloten om de verschillende merknamen en websites waarbij ze apps (Market), boeken (Google eBooks) en muziek (Google Music) aanboden te integreren onder 1 paraplu en 1 naam.  Google Play is nu de nieuwe naam voor alle content die Google via de bijbehorende diensten aanbiedt met de voormalige Market als een soort centrale plaats waar je verwijzingen naar alle drie de entertainmentproducten vindt. Zoals Google het zelf samenvat:

Now your favorite music, books, movies, apps, and games are all in one place that’s accessible from the Web and any Android device. Discover, buy and share like never before.

Het is vooral een cosmetische wijziging want qua functionaliteiten verandert er eigenlijk maar bar weinig. De Android Market werd al jarenlang door Google neergezet als tegenhanger van Apple’s Appstore en net zoals hun concurrent beperkte ook de Android Market zich niet tot alleen apps maar waren daar ook al boeken in te vinden en verwijzingen naar hun muziekdienst. In Amerika tenminste want in Europa waren en zijn Google eBooks en Google Music nog steeds niet beschikbaar.

Ook al koppelt Google een 50% kortingsactie op apps, muziek en boeken aan de ‘lancering’ van Google Play deze week, netto ruilt Google dus alleen de gevestigde naam van de Android Market in voor de verzamelnaam Google Play. Ze zullen zich weinig aantrekken van mijn mening maar met een voorgeschiedenis van weinig inspirerende namen als Google Wave, Knol en Buzz vraag ik me af of ze niet wat meer tijd hadden kunnen besteden aan het nadenken hierover. Toegegeven, Android Market was ook niet de meest innovatieve naam ooit bedacht maar ik vond dat altijd een mooi voorbeeld van een eenvoudige naam die de lading gewoon heel netjes dekt. Het promootte jarenlang de Android naam, gaf daarmee duidelijk het contrast aan met Apple om verwarring te voorkomen waar de apps voor bedoeld zijn en met Market dek je heel keurig een breed scala aan soorten apps af. Op de markt om de hoek ben je ook niet beperkt tot alleen maar 1 product.

Google Play. Hm. Het klinkt voor mij alsof Android zich meer op kinderen gaat richten. Straks ga ik dus op mijn Xperia Play telefoon naar de Google Play app om mijn Android apps te downloaden? Verwijs ik collega’s die geïnteresseerd zijn in bepaalde apps door naar de Plee?

Wat was er nou mis met de Android Market naam? Niet alle veranderingen zijn verbeteringen, ook niet als Google ze introduceert.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. En je moet de nieuwe privacy policy bevestigen. Wat als je daar niet mee accoord gaat ?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top