Ik haat DRM

Ik was al geen fan om het maar licht uit te drukken. DRM mag dan voor uitgevers een middel zijn om controle te houden op hun digitale producten, voor de consument levert het alleen maar beperkingen op om te doen met een gekocht product waar je het notabene voor gekocht hebt. Je koopt het feitelijk niet eens als er DRM op zit, je krijgt een licentie om het te mogen gebruiken. Ja ja, bij de gratie van de DRM licentie verlener dus want als die er geen zin meer in heeft, dan heb je wel een probleem. Ik heb er dan ook een gewoonte van gemaakt om de DRM te verwijderen zodra ik, in dit geval, een ebook heb gekocht. Ik wil een backup kunnen maken voor het geval een apparaat, of nog drastischer de leverancier, kapot gaat of verdwijnt respectievelijk.

Dat vereist echter wel dat ik een gekocht ebook -met DRM- uberhaupt kan downloaden en daar ging het gisteravond mee mis. Ik kocht een ebook bij Kobobooks.com en die verscheen meteen keurig netjes in mijn bibliotheek in mijn account daar. Ik zou het meteen kunnen lezen op mijn Kobo ereader maar ik wilde die ook op mijn Sony PRS-600 ereader zetten. Om dat te kunnen doen, en daarnaast een backup te kunnen maken, heb je bij Kobo ook standaard de mogelijkheid om je gekochte ebooks te downloaden naar Adobe Digital Editions. Hieruit kun je dan de boeken op andere ereaders zetten want niet iedereen heeft een Kobo ereader natuurlijk.

En dat lukte dus niet.

Ik kreeg een foutmelding “Fout bij opvragen van licentie Communicatieprobleem met server: E_ADEPT_IO” die telkens terugkwam als ik opnieuw probeerde om dat ebook te downloaden. Ook andere, eerdere gekochte ebooks, leverden die foutmelding op en dus lag het probleem waarschijnlijk bij Adobe. Als je een ebook downloadt dan download je eigenlijk een .acsm bestandje. Dat is een XML bestand die geopend wordt door Adobe Digital Editions en die bij de ADEPT server van Adobe (dat is de DRM systematiek) controleert of je een licentie hebt voor dat ebook. Is dat het geval dan wordt een bronbestand van dat ePub boek gekoppeld aan je Adobe ID en wordt het verstuurd naar je Adobe Digital Editions, tot de tanden beveiligd.

Maar dan sta je dus raar te kijken. De licentie kan niet gecontroleerd worden en dus krijg je je ebook ook niet waar je voor betaald hebt. En niets dat je er aan kunt doen. De partij die de licenties in beheer heeft, heeft volledige controle over jouw gekochte content. Sorry, jouw gehuurde content want kopen doe je niet als er DRM zit op je content.

Het deed me denken aan het MSN Music debacle van 2008 toen Microsoft de licentieservers uit de lucht haalde en daarmee alle gekochte muziek via MSN Music niet meer opnieuw gedownload kon worden. De nummers konden nog wel afgespeeld worden maar alleen zolang je pc bleef werken, je harde schijf niet kapot ging of vervangen werd en je Windows niet herinstalleerde of een nieuwe versie van het besturingssysteem installeerde. Nu is Adobe wel een grote partij die met de Adobe ADEPT DRM enorm veel partijen bedient maar Microsoft was en is ook geen kleine partij. Probeer je eens voor te stellen dat Adobe de licentieservers permanent offline haalt om wat voor reden dan ook. Op dat moment heb je niet meer de mogelijkheid om ebooks opnieuw te downloaden als je een nieuwe pc, nieuwe ereader of ander apparaat hebt waar je die ebooks op wilt lezen. Brrr, niet vreemd dat ik DRM haat

Een uur later bij de zoveelste poging kon ik overigens mijn gekochte ebook alsnog downloaden …

Afbeelding © Krisdog / Stockfresh

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top