Verslag van de OIN bijeenkomst 6 maart: social media voor kennisdelen

Twitter, Facebook, Google+, LinkedIN, Yammer…. Wie kent ze niet, de social media platforms waar mensen de wereld laten weten wie en waar ze zijn, wat ze doen en wat ze weten? Individuen maken volop gebruik van de diverse tools, maar veel bedrijven en instellingen worstelen nog met de vraag “is dit wat voor ons” en zo ja, “hoe gaan we die tools inzetten”. OIN presenteerde tijdens de bijeenkomst van 6 maart 2012 twee casussen waarin social media de hoofdrol spelen: Dirkzwager advocaten & notarissen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Of de hoge opkomst te danken was aan het gegeven dat dit de eerste OIN bijeenkomst sinds juli 2010 was of dat de social media ook vakkundig waren ingezet voor de aankondiging en promotie van de bijeenkomst, daar viel nog over te discussieren. Feit was echter wel dat het onderwerp ruim 60 informatieprofessionals, die wonen of werkzaam zijn in de oostelijke provincies, in het begin van de middag deed afreizen naar het kantoor van Dirkzwager in Arnhem.

Al bij het kopje koffie en thee vooraf bleken de aanwezigen al veel met elkaar uit te wisselen hebben. Collega’s uit o.a. onderwijs- of onderzoeksinstellingen, banken, adviesbureau’s en advocatenkantoren konden echter eerst kennis nemen van de presentaties van de 2 sprekers voordat er uitgebreid verder uitgewisseld kon worden tijdens de borrel.

Sociale media bij de HAN
Justine van den Berg (@Justinevdberg), adviseur corporate communicatie bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en een van de enthousiaste gebruikers van sociale media bij de HAN, vertelde over de vele manieren waarop de HAN sociale media inzet. Bij de werving van en voorlichting aan aankomend studenten. Maar ook steeds meer in branding en bij interne communicatie via Yammer. Onder het motto #durfteleren gaan medewerkers en studenten samen de uitdaging aan hoe zij sociale media optimaal in kunnen zetten bij kennisdeling, interne en externe communicatie, werving, voorlichting en marketing. Daarnaast stelt Justine dat het voor grote organisaties steeds belangrijker is om sociale media goed te monitoren en te luisteren wat verschillende doelgroepen bezighoudt.

Justine’s Prezi-presentatie kan je hier vinden: [volgt nog]

Maak kennis met Dirkzwager
Mark Jansen (@jansenm), kennismanager bij Dirkzwager, vertelde waarom en hoe Dirkzwager haar kennis deelt, welke rol innovatieve (social) media daarin spelen, wat deze strategie opleverde en waar in de toekomst de uitdagingen van dit plan liggen. Dirkzwager besloot 2 jaar geleden zich anders te gaan profileren; het kantoor wilde zich duidelijk onderscheiden van andere juridische dienstverleners. Maar hoe? En wat was dan dat onderscheidende vermogen? Dat bleek kennis te zijn. Dirkzwager deelde al jaren haar kennis. Niet alleen via de betaalde dienstverlening, maar ook gratis, o.a. door workshops en lezingen te geven, via juridische kennispagina’s, de lancering van een juridische kennis-app en het openbaar stellen van de juridische bibliotheek. Eén van de projecten waar Dirkzwager aan bijdraagt is een portal waarin juridisch nieuws gedeeld wordt uit tientallen landen.

Deze aanpak bleek succesvol. Niet alleen leverde het nieuwe klanten op, maar ook de zichtbaarheid van het kantoor verbeterde sterk. Bovendien won Dirkzwager met haar aanpak twee juridische innovatieprijzen, waaronder de Gouden Zandloper voor het beste en meest innovatieve kennisdelende advocatenkantoor van Nederland. Een aanpak waarin social media een belangrijke rol speelt.

Mark’s Prezi-presentatie kan je hier vinden.

Tijdens de door Dirkzwager gesponsorde netwerkborrel maakten de meesten van de aanwezigen vervolgens gebruik van de kans om met hapje en drankje met sprekers en elkaar bij te praten en te netwerken. Na een zeer geslaagde middag verlieten de laatste aanwezigen ruim na 6 uur het pand, allen met de belofte dat de volgende OIN bijeenkomst niet weer zo lang op zich laat wachten. Deze staat voorlopig gepland voor juni 2012!

Het verslag, de presentaties, de deelnemerslijst en de foto’s zullen natuurlijk ook op korte termijn te vinden zijn op de site van het Oostelijk Informatie Netwerk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top