Apps voor de iPod Touch

Lijstje met leuke en nuttige apps voor de iPad, die zie je best vaak voorbij komen. Ook de iPhone bezitter hebben weinig moeite handige suggesties te vinden voor apps maar die iPod Touch bezitters, die komen er eigenlijk best wel bekaaid van af. Natuurlijk, dat komt omdat de eerste iPod modellen puur muziekspelers waren en dus is de logica dat de recentere Touch modellen effectief iPhones zijn waarmee je niet kunt bellen misschien niet even vanzelfsprekend.

Zelfs bij Apple zelf wordt er op diverse plekken alleen maar onderscheid gemaakt tussen apps die voor de iPhone zijn bedoeld en apps die voor de iPad bedoeld zijn. “Deze app is voor iPhone en iPad ontwikkeld” is wat je ziet als het een universele app is. De iPod Touch staat bijna altijd wel bij de ondersteunde apparaten als je bij de individuele apps kijkt maar ik kan me toch nooit aan de indruk onttrekken dat Apple weinig moeite doet om je als klant eraan te herinneren dat je best wel dure iPod Touch bijna alle apps ondersteunt die ook voor zijn best wel nog duurdere iPhone broers zijn ontwikkeld.

Nu is het zo dat ik mijn iPod Touch niet heb voor de muziek. Ik heb een 8 jaar oude Creative MuVo V100 mp3 speler van 2GB die alles doet wat ik wil en ik zag geen reden om die af te danken voor een iPod. Ik ben ook nog vermoedelijk van de oude stempel want ik vind het bijzonder prettig dat ik halverwege richting mijn werk in de trein gewoon een batterij kan omwisselen. Apparaten kiezen bij mij bijna zonder uitzondering altijd voor stoppen met werken als ik het verst verwijderd ben van een stopcontact. Maar dat terzijde want de iPod Touch heb ik gekocht om met iOS apps te kunnen spelen zonder dat ik genoodzaakt was een iPhone te kopen.

Nu is het onderscheid tussen die 2 apparaten niet eens zo enorm groot maar het feit dat een iPod Touch geen mobiele internetverbinding heeft, en je er logischerwijs ook niet mee kunt bellen, zorgt wel voor een heel ander gebruik van een iPod Touch dan van een telefoon. Op mijn Android telefoon heb ik toch een aardig aantal apps staan die ik puur gebruik voor onderweg. Mijn iPod Touch gebruik ik eigenlijk alleen thuis (of op werk) waar ik een wifi verbinding heb en het leek me wel eens aardig om na het overzicht van Android apps vorige maand nu een overzicht van iOS apps te geven die ik gebruik. En dan dus specifiek voor de iPod Touch. Het is eens een keer wat anders leek me.

Foto en video
Ook al zit er maar een matige camera in, ik heb mijn iPod Touch best vaak bij mij of naast mijn pc liggen en het aantal goede foto en video-apps van iOS zorgt ervoor dat ik hem vaak gebruik voor een snelle foto.

 • Facetime – gratis en komt standaard bij iOS
  Het is een uitzondering want dit is dus geen app die je uit de Appstore haalt maar een standaard app en functionaliteit. Het is een briljant eenvoudige manier om te videochatten met mensen die ook een iPod Touch, iPhone of iPad2 hebben. Ik gebruik het niet dagelijks maar er kan geen Skype tegenop mijns inziens.
 • Instagram – gratis
  Eigenlijk is Instagram de reden dat ik mijn iPod Touch gebruik voor het maken van foto’s. Klikken, filter en delen met andere instagrammers en via twitter. Hoewel het er nu op lijkt dat Instagram eindelijk ook voor Android beschikbaar komt is het vooralsnog alleen op iOS beschikbaar.
 • ProCamera – € 2,39
  Eén van de diverse foto apps die iOS rijk is. Bijna allemaal heb ik ze tijdens een actie gekocht maar deze (en de 2 volgende) werken dermate prettig dat ik ze nog steeds af en toe gebruik. Als ik geen Instagram gebruik tenminste.
 • WoW Camera Pro – € 1,59
  Zie hierboven.
 • QuickPix – € 1,59
  Zie hierboven.
 • Snapnest – gratis
  Niet om foto’s te maken maar om foto’s te vinden. Foto’s die via Twitter zijn verspreid om precies te zijn. Echt heel fijn werkt het allemaal niet maar ik ken simpelweg geen alternatief en het is wel een aardige app om een impressie te krijgen van foto’s bij trending topics op Twitter.
 • Gemist – gratis
  Uitzending Gemist moet je gewoon op je tablets en telefoons hebben staan, en een iPod Touch mag ook niet ontbreken in dat lijstje. Hoe heb ik ooit zonder gekund?
 • NOS Journaal – gratis
  Sacha de Boer kijk ik liever op het grote scherm maar zo af en toe kijk ik een journaal dat ik gemist heb via deze app terug. Je hoeft niet te zoeken naar het journaal want het is het enige dat deze app aanbiedt.
 • Crunchyroll – gratis
  Crunchyroll is een website waar anime streamend wordt aangeboden. Het is gratis maar dan moet je een week wachten op recentere afleveringen. Een premium abonnement verhelpt dat probleem en brengt je de streams ook in een goede resolutie naar de iOS app. Ideaal voor tussendoor wat afleveringen kijken.
 • BBC iPlayer – gratis
  Hoewel er ook voor deze app gratis content is, dient dit alleen maar om je zo snel mogelijk betalend abonnee te maken. Voor 7 euro per maand krijg je toegang tot zo’n beetje alle series van de BBC en sinds enkele maanden is de app ook universeel beschikbaar voor zowel iPad als iPhone. En dus ook de iPod Touch. Briljant gewoon.
 • Gamekings – € 0,79
  Ik heb er te weinig tijd voor maar ik speel graag spellen op pc of Playstation 3. Gamekings is behalve een tv programma over spellen ook een website waar dagelijks nieuwe webitems en video’s verschijnen. Zowel het nieuws als de video’s zijn ook met de app te bekijken en met een gemiddelde duur van zo’n 10 a 15 minuten per video leent het zich perfect om op de bank even naar een item te kijken.
 • Ziggo TV – gratis
  Tja, als je tv kijkt via Ziggo, dan is deze app wel een inkoppertje. TV gids en (enkele) zenders via de app bekijken.
 • TED – gratis
  De officiële TED app waarmee je TEDTalks kunt bekijken en zelfs downloaden om later te kijken zonder dat je een wifi verbinding hebt.

Ebooks
Ook voor ebooks lezen heb je geen wifi verbinding nodig zolang je de boeken maar vooraf even klaar zet in de apps in deze categorie. Het scherm van een iPod Touch leent zich er geweldig voor vind ik.

 • Kindle – gratis
  Wat moet je hier nog over zeggen. Koop een paar Kindle boeken bij Amazon en lees ze op je iPod Touch. Ideaal.
 • Bluefire – gratis
  Bluefire ondersteunt Adobe DRM en -niet onbelangrijk- is de voorkeursapp van diverse ebook platforms.
 • iBooks – gratis
  Ebooks lezen uit de Appstore? Dan zit je vast aan iBooks maar daar is mee te leven want het is best een aardige app. Om de prijs hoef je het ook niet te laten.
 • Kobo Books – gratis
  Wat voor Amazon geldt met de Kindle app geldt voor Kobobooks met deze app. Koop je ebooks bij Kobo, dan kun je ze meteen lezen op de Kobo app op de iPod Touch. Wel even synchroniseren zolang je een wifi verbinding hebt maar daarna kun je prima offline lezen. En ja, dat leest best goed op zo’n klein helder scherm.

Office applicatie
Ik moet toegeven dat ik eigenlijk alleen maar een Office app op mijn iPod Touch heb staan zodat ik werkdocumenten kan openen. Het formaat leent zich niet echt om even fijn te gaan tekstverwerken.

Nieuws
Ook in deze categorie (of eigenlijk zou ik moeten zeggen juist in deze categorie) zijn er minder apps te vinden dan ik op mijn telefoon heb of zou zetten. Nieuws lees ik meestal onderweg en daar heb ik nou net geen verbinding om actueel nieuws binnen te halen. Op de bank of op werk gebruik ik er echter wel een paar.

 • NOS Teletekst – gratis
  Een klassieker maar o zo handig om even het laatste nieuws na te kijken.
 • Flipboard – gratis
  Je zou misschien verwachten dat ik deze op mijn iPad zou gebruiken maar ik gebruik het dus meer op mijn iPod Touch. Ik raak toch sneller afgeleid door andere dingen op mijn iPad kennelijk. Flipboard maakt een magazine van bepaalde nieuwsbronnen, gecombineerd met feeds uit je Google Reader account en/of twitter feed.
 • nrc.next – € 0,79
  Als je een abonnement op de papieren editie hebt zoals ik, dan is de app om de digitale editie te kunnen lezen een logische aanschaf.
 • Steam Mobile – gratis
  Sinds vorige maand heeft het game platform Steam zijn eigen app waar je nieuwtjes over games maar vooral over Steam zelf kunt nalezen. Ook kun je met de app chatten met je vrienden op Steam en je achievements bekijken.

Divers

 • Activity Monitor Touch – € 0,79
  Een eenvoudige app die je laat zien hoe weinig ruimte je nog maar over hebt op je iPod, hoe weinig accuduur je nog hebt, kortom die je wat handige informatie geeft over de iPod Touch zelf.
 • Box – gratis
  De client voor als je documenten bij Box.net in de cloud hebt staan. Niet zo fijn als Dropbox maar met een gratis account van 50GB moet je niet zo kieskeurig zijn vind ik.
 • Dropbox – gratis
  Zei ik Dropbox? Precies, de allereerste app die ik installeer op wat voor iOS apparaat dan ook. Ik gebruik het om muziek, ebooks, foto’s, alles dus van en naar mijn iPod Touch te halen.
 • Evernote – gratis
  Aantekeningen maken in Evernote doe ik niet zo heel vaak maar soms is dat handiger dan tekstbestanden rechtstreeks in Dropbox te gebruiken. Evernote is dan enorm nuttig.
 • EBSCOhost – gratis
  Ik zal er niet om heen draaien, ik gebruik hem bijna nooit. Ik vind het echter gewoon supercool dat ik de EBSCOhost databanken via mijn iPod Touch kan raadplegen. Waarom kan dit niet bij alle andere leveranciers?
 • IE-wetgeving – € 4,99
  Als je een iPod Touch bezitter bent met een interesse voor de wondere wereld van het intellectuele eigendomsrecht, dan is deze app een must-have. Alle relevante wetteksten online en offline te raadplegen. Handig als ik onderweg over een blogpost aan het nadenken ben :)
 • Fokke en Sukke – gratis
  Ook als F&S fan kan ik mijn lol op. Met deze gratis app zijn de nieuwe dagelijkse strips van Fokke & Sukke te bekijken.
 • Fokke en Sukke Swipekalender 2012 – € 2,99
  Je kunt de scheurkalender 2012 kopen (en die hangt in mijn wc) maar je kunt ipv scheuren ook swipen. Alle 366 strips van de scheurkalender 2012 zijn in deze app digitaal te bekijken. Tenminste, alle dagen tot en met de dag van vandaag. Je moet niet spieken met de scheurkalender en met de swipekalender kun je niet spieken.
 • Tweetbot – € 2,39
  Natuurlijk, je kunt de officiële Twitter app gebruiken. Die is gratis en Apple heeft hem nog net niet ingebakken in iOS 5 maar Tweetbot is mijn keuze voor twitterclient op iOS.

Games
Ik speel redelijk veel spellen op mijn iPod Touch. Juist dankzij het kleinere formaat (en het feit dat ik er niet mee hoef/kan bellen) leent het zich uitstekend voor spellen. Sommigen speel ik kort en die verwijder ik ook weer snel, anderen blijven langer staan. De 3 Angry Birds spellen staan niet in het lijstje hieronder maar staan wel degelijk alle drie geïnstalleerd. De kinderen worden verdrietig als ik ze zou verwijderen.

 • Wordfeud – gratis (€ 2,39 om van de steeds irritanter wordende reclames af te komen)
  De hype is nu misschien voorbij maar ik speel nog steeds Wordfeud tegen twee vaste tegenstanders. Gewoon omdat ik taal en woorden mooi vind, ook al ken ik vele woorden niet die wel goed worden gekeurd.
 • Trucks & Skulls Nitro – gratis (maar wel met ingame aankopen dus pas op als je anderen ermee laat spelen)
  Geen vogels schieten naar varkens maar gepimpte trucks naar schedels. Yeah! Angry Birds maar dan voor mannen.
 • Siege Hero – € 0,79
  Geen vogels schieten naar varkens maar stenen naar (best wel) wankele bouwwerken. Angry Birds in de Middeleeuwen.
 • Dungeon Hunter 1 en Dungeon Hunter 2 – € 5,49 per stuk
  Denk aan Diablo maar dan zonder muis en met touch bediening en je hebt Dungeon Hunter. Vele, vele uren pret met vijanden neermaaien en het niet essentiele plot te volgen naar zijn einde.
 • Secret of Mana – € 6,99
  Een RPG die ooit uitkwam voor de SNES console maar geport is naar iOS. Een heel goed verhaal maar je bent er maanden mee bezig want dit is er eentje waar je zo 80 uur mee kwijt bent. Ik ben nog niet eens op de helft.
 • Peggle – € 2,39
  Balletjes schieten op blokjes. Tot je ze allemaal kaduuk hebt. Verslavend!

Zijn er nog apps die ik per se op mijn iPod Touch moet installeren? Een spel dat ik over het hoofd heb gezien (en nee, Draw Something is niet mijn ding)? Laat het me weten in de comments.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Dank voor je overzicht. Ik heb een IPhone en gebruik deze inderdaad veel voor diverse doeleinden. Maar vanaf komende zondag bereikt het digitale appeltjestijdperk ook mijn oudste. Voor zijn verjaardag was er maar een wens: iets met een stekker of elektriciteit. Het wordt een IPod Touch. Het installatiewerk (en dus eindeloos gepiel) mag ik alvast doen. Dank voor je tips!

  Reply

  • Onze oudste (6) is verzot op de iPod Touch, of zoals hij het noemt de mini computer, en dan vooral om urenlang Angry Birds te spelen. Hij is vele malen beter dan ik en tja, iemand moet die varkens toch een lesje leren :)

   Reply

 2. Mag ik even een vreugdedansje doen omdat jij ook nog de  Creative MuVo V100 mp3 speler van 2GB gebruikt? Ik heb die van 1 GB en gebruik deze al jarenlang bijna dagelijks. Het kunnen verwisselen van een batterij vind ik zo’n enorm groot voordeel. Onbegrijpelijk dat men daar zo massaal vanaf gestapt is. Wat verder mooi is aan dit spelertje is dat het klein is, blindelings bedienbaar en dat het snel reageert. Ik heb een ander apparaatje geprobeerd maar dat was op alle fronten zoveel minder. Heel jammer dat deze  Creative MuVo V100 niet meer te krijgen is. Ik zou er zo nog een kopen. Nu is het dus duimen dat het exemplaar dat ik heb, het nog heel lang zal doen.
  (Ja, ik weet dat deze blogpost over een ander onderwerp gaat maar dit trof nu eenmaal mijn Creative MuVO-hart).

  Reply

  • Het is nog veel erger hier, ik heb de zwarte 2GB *en* een witte van 1GB. Die laatste ligt op de kast stof te vangen voor de dag dat hij weer zijn werk moet gaan doen als backup :)

   Reply

   • Ah, wij hadden ook nog een witte 2GB (de zwarte 1GB doet het nog als een tierelier) maar die is er plotsklaps mee gestopt na lang te hebben stilgelegen. Wij hebben die niet meer aan de praat gekregen en helaas ritueel hebben moeten wegdragen. U zijt gewaarschuwd. Verstoffen vindt niet iedereen leuk. 

    Reply

 3. Dank je wel Raymond, zo’n lijstje word ik echt gelukkig van.
  Je vergeet alleen bij de games nog “Drawsomething”.Het is inmiddels minstens zo populair als Wordfeud. Het is een soort Pictionary. Diegene tegen wie je speelt moet raden wat jij getekend hebt. Om het wat interessanter te maken heb je de beschikking over letters waarmee je het woord moet vormen. Heb je het woord goed getekend en de tegenstander heeft het goed geraden, krijg je allebei de muntjes. Iedere speler heeft verder een aantal ‘bommen’ waarmee je verkeerde letters kunt verwijderen. Het is heel grappig om te zien hoe een tegenstander tekent, want dit is realtime te zien.

  Reply

 4. Oeps, ik heb je laatste zin niet gelezen…
  Jammer dat  Drawsomething niet jouw ding is, ik heb er veel plezier mee.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top