Apps maken als je niet kunt programmeren (en het ook niet wilt leren)


Ergens in het begin van de jaren 90 kreeg ik het in mijn hoofd om te leren hoe je moest programmeren. Ik had de pc ‘ontdekt’ en had mezelf wijsgemaakt dat je alleen het maximale uit zo’n ding kon halen als je ook software kon schrijven. Dat was typisch weer zo’n geval waarin je negatieve ervaringen uit het verleden gemakshalve even vergat want zelfs op mijn jaren 80 Commodore 64 kreeg ik het nauwelijks voor elkaar wat leuks in elkaar te flansen met BASIC.

Maar goed, soms leg je de lat hoog voor jezelf en dus ging ik met een stapel boeken druk aan de slag. Het was PASCAL meende ik en na een dagje ploeteren kon ik ongeveer de eerste oefening afronden en begreep ik enigszins hoe dat ene stukje werkte. Ik moest nog zo’n 100 oefeningen en Heel Veel Pagina’s van die boeken doorwerken en met tegenzin accepteerde ik het dat ik nooit een groot programmeur zou worden. Sterker nog, zelfs de ambitie van beroerde programmeur leek me al te hoog gegrepen.

Gelukkig kwam in het begin van de jaren 90 ook het internet goed opzetten. Ineens had je toegang tot shareware en freeware programma’s die anderen hadden geschreven en kwam ik er achter dat ik oneindig veel meer plezier beleefde in het uitproberen van al die programma’s. Wat ik ook maar wilde doen op een pc, er waren vaak vele programma’s beschikbaar die voorzagen in die behoefte en dus zag en heb ik nooit meer de noodzaak ingezien om zelf te leren programmeren. Ook enkele jaren later heb ik mezelf de basis van HTML en Javascript geleerd maar vooral door pagina’s en scripts van anderen te bekijken en aan te passen voor mijn eigen doeleinden. Informatie voor je laten werken, noemde ik dat, en als informatiespecialist vind ik dat ook een goede mix tussen mijn vakgebied en die van de harde ICT.

De afgelopen jaren zag ik hetzelfde gebeuren als 20 jaar terug. Toen was het software, nu zijn het apps. Ik ben net zo dol op apps uitproberen als vroeger de shareware programma’s en ook nu zie ik weer veel mensen (bedrijven) bezig om apps te ontwikkelen voor de AppStore of Android Market Google Play. Het was dus ook weer wachten tot het hele proces van apps maken en bewerken wat eenvoudiger zou worden zonder (nieuwe) programmeertalen eigen te maken. Ik heb mijn lesje wel geleerd 20 jaar geleden.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/mvanselm/status/182358280360824832″]

Alsof Mariette het wist! ;)

The AppBuilder is een webapp die, in combinatie met desktopsoftware, kant en klare apps in elkaar kan zetten. Je kunt feeds, twitter, youtube video’s, flickr foto’s enz gebruiken om het op te bouwen, meteen testen op je Android telefoon of iPhone en publiceren naar de App Store, Android Market Google Play en zelfs Windows Phone 7. Dat laatste vereist een abonnement van 29 dollar per maand of 299 dollar per jaar maar dat zijn aanzienlijk lagere bedragen dan als je een volledige app zelf moet ontwikkelen. Ik heb het even geprobeerd en inderdaad, je zet met een paar klikken een leuke app in elkaar waar de verschillende bronnen op aparte tabs terecht komen. Een mooie stap vooruit zo’n tool voor mensen zoals ik die niet willen leren programmeren.

Getting Started with TheAppBuilder from TheAppBuilder on Vimeo.

 

Afbeelding © stevanovicigor / Stockfresh

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top