De voorjaarsschoonmaak op dit blog

Ik zat in het zonnetje te werken tijdens de eerste zomerse dag gisteren (in maart!) en ik kreeg spontaan zin om met een voorjaarsschoonmaak aan de slag te gaan. Niet op kantoor, niet thuis maar op dit blog. Het Blogum theme voor WordPress had ik juli vorig jaar in gebruik genomen maar toen al signaleerde ik enkele onhandigheden met de manier hoe met comments om werd gegaan. Enkele maanden geleden heb ik de Disqus plugin aangezet om het hele comment systeem te vervangen door dat van Disqus  maar hoewel de comment-functionaliteiten van Disqus uitmuntend zijn, brak het de weergave van mijn blog via het Blogum theme als je het op de iPad las. Ook wilde ik Disqus inzetten om wat meer integratie met tweets te krijgen die aan blogposts refereren aangezien de meerderheid van reacties toch via Twitter gaan en niet als rechtstreekse comments op mijn blog. Ook dat werkte redelijk maar had wel zijn tekortkomingen.

Ik zie zelf mijn blog en (mijn) Twitter (account) als min of meer 1 geheel: hele korte berichtjes gaan naar twitter, de langere berichten gaan naar dit blog. Op Twitter meld ik ook dat er nieuwe blogposts zijn en een aanzienlijk deel van de (reagerende) lezers komt ook via deze verwijzing bij de blogposts terecht. Dat betekent dat de zwakke punten van mijn oude WordPress theme en de oplossing daarvoor met Disqus wel vervelender aan het worden waren. Tijd om daar wat aan te doen dus!

Wat is nieuw op Vakblog?

 • Een nieuw WordPress theme. Ik houd van minimalistisch zowel qua uitstraling als aan de achterkant qua bewerken en aanpassen van het theme. Ik heb een paar uur gisteren Delicate geinstalleerd maar hoewel ik erg gecharmeerd was van de uitstraling, bleek ook deze een paar bizarre eigenaardigheden te kennen. Het leek me niet verstandig om weer met workarounds te beginnen dus ik ben verder gaan zoeken. Voidy had ik vorig jaar al overwogen en heb ik nu in gebruik genomen. Comments worden normaal getoond, kunnen ook genest weergegeven worden (zoals Disqus dat ook deed) en minimalistisch, dat is nog bijna een understatement.;
 • Over Disqus gesproken: dat is gedeactiveerd. Jammer als je dit platform ook op andere sites en blogs gebruikt maar de voordelen wogen dus niet op tegen (mijn) nadelen;
 • De OnSwipe plugin om de weergave op de iPad te herstellen toen Disqus die brak is eveneens gedeactiveerd. Een website moet op een 10″ tablet gewoon regulier getoond kunnen worden vind ik zonder daar met mobile themes aan de slag te moeten. Deze plugin was dus feiteljk een fix voor het gebruiken van Disqus, wat zelf een fix was voor de gebrekkige commentfunctionaliteiten van mijn oude theme. Ergens moet je ophouden met houtje-touwtje constructies;
 • Een voordeel van de Disqus plugin was ook dat mensen hun eigen reacties konden bewerken. M.b.v. de WP Ajax Edit Comments plugin is die functionaliteit nog steeds aanwezig en zelfs wat uitgebreid;
 • De integratie met Twitter gaat nu nog verder want tweets die een link bevatten naar een blogpost worden automatisch als comment opgenomen. Ik heb overwogen om die te scheiden van de reguliere comments maar ik maakte er zelf al geen onderscheid in, dus waarom zou ik dat nu ineens wel gaan doen. De plugin Twitter Mentions as Comments verzamelt tweets die een link bevatten naar mijn blogposts toe en maakt er comments van.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Was al benieuwd wat het zou worden.
  Die twitters als comment lijkt me erg handig.
  Maar die plugins zijn waarschijnlijk niet voor .com gebruikers?

  andersom houd ik niet zo van: tweets op een blog. Ik heb te veel ‘tussendoor’ tweets die echt alleen maar voor dat ene moment zijn, en uit hun verband gelicht totaal onbegrijpbaar zijn, en dus geen recht hebben op een 2e leven in een blog.

  eens even kijken hoe deze reactie er uit ziet zo.

  PS verbeteren werkt ook. Heel erg prettig.

  Reply

  • Dat plugins niet te gebruiken zijn voor .com gebruikers is reden voor mij geweest om vanaf het begin te kiezen voor een zelf gehoste versie. Ik hou van sleutelen aan mijn blog en dat werkt veel fijner als je zelf alles in beheer hebt, met ook de nadelen die er bij horen natuurlijk.

   Ik toon een aantal tweets op mijn blog maar dat doe ik eigenlijk alleen maar om die integratie zichtbaar te maken. De overgrote meerderheid van mijn tweets zijn niet relevant voor bloglezers maar dat geeft ook niet. Ook op twitter zelf zijn veel tweets onderdeel van een dialoog tussen mij en 1 of 2 anderen en daar is ook maar weinig context zichtbaar. Tweets tonen is voor mij een middel om aan te geven dat je behalve via reageren op blogposts ook/vooral via twitter de dialoog met me kunt aangaan. Als mensen dat willen natuurlijk :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top