TEDTalk Luis von Ahn: Massive-scale online collaboration

Ik was bezig om een account aan te maken op 1boek.nl om een boek daar te kunnen bestellen. Je kent het wel, NAW gegevens, akkoord verklaren met de voorwaarden, kiezen of je een nieuwsbrief wilt vervangen enz. Als laatste stap dook er een CAPTCHA op. Dat is een matig leesbare woord of cijfercombinatie die geautomatiseerde scripts moet weren en alleen menselijke gebruikers door moet laten. Deze captcha was echter niet matig leesbaar, het was belachelijk onleesbaar. Priegelig en met cijfers of letters zo verwrongen dat ik keer op keer een fout maakte. Wat meteen het hele formulier leeghaalde en me forceerde de NAW gegevens weer in te vullen.

Maak je geen zorgen, het is na 4 pogingen uiteindelijk gelukt maar het maakte me ook nieuwsgierig naar de achtergrond van CAPTCHA.

Via via kwam ik toen, niet geheel toevallig, bij een TED Talk uit die eind vorig jaar verscheen van Luis von Ahn. Hij is 1 van de bedenkers van CAPTCHA maar is aan het denken gegaan toen honderden miljoenen mensen elke dag op honderdduizenden sites die CAPTCHA’s aan het oplossen waren. Onder de noemer reCaptcha zijn dat ipv 1 woord, twee woorden geworden waarbij altijd 1 van de woorden een woord uit een OCR scan van een boek komt. Zo werken al die miljoenen mensen nu mee aan het digitaliseren van het boekenbezit over de gehele wereld. Nooit geweten!

Maar waarom hier stoppen? Wat kunnen die miljoenen mensen nog meer samen bereiken? Nou, het vertalen van het hele internet bijvoorbeeld.

After re-purposing CAPTCHA so each human-typed response helps digitize books, Luis von Ahn wondered how else to use small contributions by many on the Internet for greater good. At TEDxCMU, he shares how his ambitious new project, Duolingo, will help millions learn a new language while translating the Web quickly and accurately — all for free.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top