Nieuwe algemene voorwaarden van Pinterest

Pinterest lijkt nu toch gezwicht te zijn voor de negatieve publiciteit rondom hun beleid rond auteursrechten en enkele passages uit de algemene voorwaarden. Zaterdag kregen alle gebruikers een mail van Pinterest met daarin de mededeling dat ze hun Terms of Service (algemene voorwaarden), Acceptable Use Policy en Privacy Policy hebben aangepast om, zoals ze zelf zeggen, het beter het doel van Pinterest en de richting waarin ze willen gaan weer te geven.

We’d encourage you to read these changes in their entirety, but we thought there were a few changes worth noting.

  • Our original Terms stated that by posting content to Pinterest you grant Pinterest the right for to sell your content. Selling content was never our intention and we removed this from our updated Terms.
  • We updated our Acceptable Use Policy and we will not allow pins that explicitly encourage self-harm or self-abuse.
  • We released simpler tools for anyone to report alleged copyright or trademark infringements.
  • Finally, we added language that will pave the way for new features such as a Pinterest API and Private Pinboards.

Vooral het verwijderen van het deel uit de oude algemene voorwaarden dat stelde dat ze gepinde content konden verkopen werd hoog tijd. Interessant blijft dat in de Acceptable Use Policy inderdaad nu bovenaan staat dat content die mensen of dieren schade toebrengt op wat voor manier geweerd wordt door Pinterest, pas op de 7e plaats volgt dat ze content niet toestaan die enige vorm van intellectueel eigendomsrecht schendt.

Die tools voor het melden van vermeende inbreuken op auteursrecht of merkenrecht zijn inderdaad heel simpel. In de Copyright & Trademark sectie zijn ipv emaillinkjes nu buttons toegevoegd die naar mailformulieren doorsturen. Je hoeft nu niet zelf meer je klacht te formuleren als rechthebbende maar kunt nu vooraf gedefiniëerde velden invullen en een Copyright Complaint (DMCA) versturen naar Pinterest.

De nieuwe algemene voorwaarden worden 6 april 2012 van kracht en eerlijk is eerlijk, volgens mij zijn het goede verbeteringen. Ik blijf heel nieuwsgierig hoe lang Pinterest een succes zal zijn en of er ook echt een (commerciële) meerwaarde gevonden wordt. Tot nu toe zie ik vooral mensen over het potentieel praten maar moet dat zich allemaal nog bewijzen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2)

Comments are closed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top