Archiveren van tweets (met Hootsuite)

Als informatiespecialist, of misschien moet ik zeggen als verzamelaar, houd ik er van om dingen te bewaren. Dat leverde me in het tijdperk van papier problemen op omdat mijn woning nu eenmaal niet groot genoeg daarvoor was maar digitaal zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Het feit dat je tweets eigenlijk bijzonder slecht terug kunt vinden levert wel een uitdaging op want hoe bewaar en archiveer je nou eigenlijk tweets?

Voor je eigen tweets zijn daar voldoende oplossingen voor. Veel webdiensten stellen je in staat een backup te maken in diverse formaten van tenminste je laatste 3200 tweets. Dat is de limiet van de Twitter API dus je moet ook nog creatief aan de slag als je een veeltwitteraar bent. Zelf gebruik ik Tweetnest omdat ik veel linkjes en weetjes, die ik zelf ook wel eens wil nazoeken, via twitter deel. Met Tweetnest heb ik mijn eigen twitterarchief gemaakt dat prima te doorzoeken is maar zoals gezegd, daar zijn vele alternatieven voor. Alle werken beter dan de zoekfunctie van Twitter zelf die ternauwernood je tweets van een paar dagen geleden weet op te duikelen.

Lastiger wordt het als je gericht tweets wilt archiveren (en analyzeren) die over specifieke onderwerpen gaan, van specifieke twitteraars zijn of die een specifieke hashtag hebben. Die zijn met de zoekfunctie van Twitter wel te vinden maar zijn niet op te slaan of te archiveren. Ook wil je tweets gedurende bepaalde periodes wellicht archiveren omdat een bepaalde ontwikkeling toen speelde. Nu kun je voor een paar miljoen het hele twitterarchief van Twitter kopen maar dat gaat wel een beetje ver om de nieuwsgierigheid te bevredigen.

Ik kreeg de gelegenheid om een betaald account in Hootsuite uit te proberen. Hootsuite profileert zich als een social media dashboard en heeft, vergelijkbaar met o.a. Tweetdeck, de mogelijkheid om een zoekkolom (een stream zoals ze het noemen) te maken waarbij de tweets getoond worden die voldoen aan een specifieke zoekactie op naam, onderwerp, hashtag enz.


In bovenstaand voorbeeld heb ik een stream aangemaakt die alleen tweets toont met een specifieke hashtag. Daarbij heb je de optie om ‘Archive tweets’ aan te zetten.


Vervolgens kun/moet je apart bevestigen dat je een archief wilt aanmaken voor die stream. In de gratis versie krijg je een popup met de prijzen om tweets daadwerkelijk te archiveren. In de Pro versie kun je standaard 100 tweets archiveren. Voor 10 dollar per maand wordt dit verruimd naar 10.000 tweets terwijl je voor 100.000 tweets maandelijks 50 dollar van je creditcard ziet verdwijnen.


Na het aanmaken van het archief wordt deze zichtbaar in de lijst onder Settings -> Archives. Daar kun je zien welke archieven je hebt, hoeveel tweets er in zitten, de stream pauzeren en natuurlijk de tweets uit een archief downloaden.


De archieven bevatten tweets vanaf (ongeveer) het moment dat je de stream hebt aangemaakt, dus het gaat niet met terugwerkende kracht. Bij weinig gebruikte termen of hashtags wordt er echter wel enkele dagen terug in de tijdlijn van twitter gezocht. Bij het downloaden van je archief kun je aangeven in welke periode de tweets verstuurd moeten zijn, wat logischerwijs dus wel moet corresponderen met de begindatum dat je tweets verzameld hebt. Geselecteerde tweets worden vervolgens als een .csv bestand klaargezet om te downloaden waarna je in bijv. Excel nog aanvullende analyses kunt maken.

Conclusie
Je moet volgens mij wel een redelijk (commercieel) belang hebben bij het analyzeren van tweets wil je er minstens 16 dollar per maand voor overhebben om 10.000 tweets te kunnen archiveren. Heb je er dat echter voor over, bijvoorbeeld om als bedrijf tweets over het eigen bedrijf, merk of product te bewaren, dan werkt het met Hootsuite wel eenvoudig en effectief.

Ik ben wel benieuwd of er andere, soortgelijke, tools bestaan waarmee je grote hoeveelheden tweets kunt archiveren voor analyses achteraf. Kennen jullie voorbeelden?

@ twitter foto via DaniloRamos, Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

  1. […] ik organiseer, mijn gebruikelijke transcriptservice het af liet weten, wees Raymond Snijders me op Hootsuite als alternatief om tweets te bewaren als PDF. Hij beschrijft hoe dat moet. Gelukkig deed tweetreports.com (een betaalde dienst) het vandaag […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top