Harry Potter ebooks zijn er eindelijk en ze zijn DRM vrij

Het was al een hele tijd geleden aangekondigd maar vandaag is het dan zo ver. Via de webwinkel van Pottermore.com zijn de Engelstalige ebook edities van alle Harry Potter boeken te koop. De eerste drie delen gaan voor € 5,97 je winkelmandje in en de laatste vier delen gaan je € 8,36 per stuk kosten. De echte ebook/Harry Potter fan gaat natuurlijk voor de The Complete Harry Potter Collection en die kost je dan € 46,19.

Futurebook weet te melden dat alle boeken zonder DRM gedownload kunnen worden in het ePub formaat en dat DRM alleen toegevoegd wordt voor de verkoop voor Kindle en Nook, en het lenen via het Amerikaanse Overdrive systeem. Het unieke is dat zowel bij Amazon als bij B&N de verkoop dus niet via hun respectievelijke sites gaan maar deze doorverwijzen naar Pottermore.com. Pottermore voegt wel sociale DRM toe aan de gedownloade ebooks door een gepersonaliseerd watermerk aan de ebooks toe te voegen en is daarmee 1 van de grootste partijen die nu experimenteert hiermee.

Ook stelt het artikel dat Pottermore een licentie voor 5 jaar afgeeft aan bibliotheken zodat deze onbeperkt geleend kunnen worden door (Amerikaanse) bibliotheekgebruikers. Dat wijkt ook in positieve zin af van andere grote uitgevers die aanzienlijke strengere (en onwerkbare) regels hebben opgesteld voor bibliotheken en het gebruik van ebooks.

De huidige ebooks zijn reguliere versies, dat wil zeggen, 1 op 1 conversies van de papieren boeken. Pottermore belooft nog dit jaar met verrijkte ebook edities aan te komen voor de Harry Potter boeken die dan geoptimaliseerd worden voor tablets. Hoe de ebooks dan precies verrijkt worden is onbekend maar voor nu ben je niet meer afhankelijk van de illegale versies van de Harry Potter ebooks die overal op het net rondzwerven. Vanuit het perspectief van een klant en lezer heb je eigenlijk weinig te klagen. Voor een acceptabele prijs heb je DRM vrije ebook versies die op alle ereaders en tablets te lezen zijn.

Het lijkt wel magie.

@ screenshot van Pottermore.com d.d 27-03-2012

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top