World Backup Day

Ook in dit informatie tijdperk waarin we steeds meer belangrijke content toevertrouwen aan de harde schijven van onze pc’s is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat we deze ook veilig bewaren. Financiële gegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden, bookmarks, onvervangbare foto’s, die essentiële werkbestanden maar ook je mail (minus de spam dan), je blog en die bestanden op je pc waarvan je niet weet dat ze belangrijk zijn totdat je harde schijf crasht. Het is ons allemaal wel eens overkomen dat we gegevens en bestanden kwijt zijn geraakt dus hoe hardleers zijn we eigenlijk door niet bij tijd en wijle een backup te maken?

Morgen, 31 maart, is het World Backup Day. Een initiatief om je even stil te laten staan bij dat realistische scenario dat een harde schijf het ooit begeeft, je laptop of tablet kaduuk gaat en je jouw belangrijke data kwijt bent. De site legt je kort uit – is het echt nodig? – waarom je backups zou moeten maken en ook hoe je dat kunt aanpakken. Van de backupfunctie in Windows tot externe harde schijven, cloudoplossingen als Dropbox en Carbonite en USB geheugensticks. Morgen is het ook een goede gelegenheid om de backups die je wellicht al maakt te controleren. Zit alles er in? Zijn ze ook eenvoudig terug te zetten als het onverhoopt mis gaat?

Je hoeft geen informatiespecialist te zijn om zorgvuldig met je eigen content om te gaan want we werken allemaal met informatie tegenwoordig. Maar maken we allemaal backups? Ik betwijfel het.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top