Nog meer statistieken voor je Google account

Dat Google enorm veel gegevens verzamelt over jouw profiel en hoe je hun diensten gebruikt, dat wist ik al lang natuurlijk. Google doet daar ook niet heel geheimzinnig over en maakt ook veel van die gegevens weer inzichtelijk voor jezelf via het Google Dashboard. Ideaal als je, zoals ik, dol bent op cijfertjes en lichtelijk geobsedeerd nieuwsgierig bent naar hoeveel mails er in mijn Gmail account zitten, hoeveel nummers in mijn Google Play Music account zitten of hoeveel Google Docs documenten ik geopend heb. Dashboard is ook een mooie plek (de enige zelfs) waar je een overzicht hebt van hoe ontieglijk veel Google diensten je eigenlijk gebruikt en gekoppeld hebt aan je account.

Afgelopen week voegde Google daar nog een feature aan toe voor de statistiekliefhebbers in de vorm van Account Activity. Het is een rapportage tool die je van een beperkt aantal diensten toont welke activiteiten er gedurende de afgelopen maand hebben plaatsgevonden. Hierboven zie je dat het dan gaat om o.a. locaties en browsers waar vanuit ingelogd is op je account, Gmail en YouTube activiteiten. Het kan heel interessant zijn om daar de Google Latitude activiteiten en vooral de statistieken rondom je zoekgedrag te bekijken van de afgelopen maand maar zoals je kan zien gebruik ik de eerste niet en heb ik de Web History vorig jaar uitgezet. Toevallig ben ik net iets voorzichtiger met mijn privacy dan ik dol ben op statistieken van mijn zoekgedrag.

Ook al betwijfel ik of veel mensen deze rapportagetool echt gaan gebruiken, ik vind het prettig en wenselijk dat dit soort mogelijkheden ook aan eindgebruikers beschikbaar worden gesteld. Uiteindelijk begint online veiligheid en verantwoord gebruik van Google diensten bij een bewustwording van hoe je ze daadwerkelijk gebruikt. Die verantwoordelijkheid is niet alleen voor grote partijen als Google, die ligt ook wel degelijk bij jezelf.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Hallo,

  IK neem aan dat jullie Wizzkids zijn en weten veel over Google+.
  OK….hier komen de vragen:
  1………ik heb zo eind juni/begin juli een +1 achter mijn naam staan, ik weet niet vanwaar die kwam, bij nader onderzoek…muisje erop staan voordat ik op dat +1 ooit geklikt heb—>zie ik een melding van ene HR.Stevens (foto)…dit durft ik niet meer 100% te zeggen of hij exacly was met de woorden: I have publicly given Vicky Alexander +1. Nadat ik erop geklikt heb…kwan de foto van die meneer niet meer op, alleen de woorden…
  2………ik wil die badge gebruiken, maar dan moet ik de url van mijn profiel opgeven, en dat is:https://plus.google.com/u/0/—-u raadt het al, geen geldige url, maar dat is degelijk wel mijn url van Google+
  3……..Ik had graag die badge gebruik op mijn blog waarmee ik bezig ben, hoe moet ik het doen? en waarom heb ik een 0(nul) als ID?

  Bedankt alvast…

  mvg,
  Vicky Alexander

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top