App bespreking: Aldiko Book Reader

Ruim een jaar geleden heb ik Aldiko ook al eens besproken hier maar voor de Informatie Professional van deze maand heb ik het nog een keer besproken. Ook al zijn er meerdere ebook leesapps, Aldiko was de eerste die ik ooit installeerde en gebruikte en ik heb eigenlijk nooit een reden kunnen vinden om een andere app daarvoor te gaan gebruiken. Bluefire Reader staat ook op mijn Android apparaten maar dat is alleen omdat ebook portals met DRM je die keuze opleggen en alleen Bluefire Reader ondersteunen.

In slechts 200 woorden poogde ik deze maand Aldiko te bespreken in de Informatie Professional en nu ook hier:

Aldiko Book Reader
Leverancier: Aldiko Limited
Beschikbaar voor Android
Prijs: gratis (€ 2,99 voor de Premium versie zonder advertenties)
Waardering: 4 sterren

Als het lezen van documenten en ebooks één van de redenen is waarom je een tablet gekocht hebt, dan mag een ebook app natuurlijk niet ontbreken. Op een Android tablet kom je al snel uit bij een ebook app van het eerste uur: Aldiko Book Reader.

Aldiko heeft een prettige en intuïtieve interface maar kenmerkt zich vooral doordat je bijna alle instellingen naar eigen smaak kunt aanpassen. Lettertype, grootte, kleur, achtergrond, alles is aanpasbaar en dankzij handige gestures zijn enkele zaken zelfs tijdens het lezen zelf aan te passen, zoals de helderheid van het scherm.

De boeken worden standaard getoond op virtuele boekenplanken maar je kunt ook kiezen voor andere weergaven waardoor je wat meer overzicht en informatie krijgt over je bibliotheek met boeken. Aldiko ondersteunt ePub boeken (met en zonder Adobe DRM) alsmede documenten in PDF formaat die je zowel via de browser van je tablet of een app als Dropbox kunt importeren in je bibliotheek. Heb je nog geen ebooks dan bevat Aldiko een ingebouwde winkel waar je gratis en betaalde ebooks kunt vinden.

Als je ebooks of PDF documenten wilt lezen op je Android tablet, dan is Aldiko dé app ervoor.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Dag Raymond,

  Ik heb een Lenovo tablet voor iemand waarop Aldiko.
  Wat me opvalt is, dat bij élke alinea wordt ingesprongen ook al is dat niet de bedoeling. Dus ook aan het begin van (sub-) hoofdstukken en na witruimtes.
  Hetzelfde boek op de Ereader of iPad heeft dit probleem niet en geeft het correct weer, zoals in het CSS is gedefinieerd.
  Weet jij wat hieraan te doen is?

  Reply

  • @Teun Het is definitief iets dat door Aldiko zelf wordt weergegeven en waarschijnlijk dus een (standaard)weergave van de tekst om bij elke alinea in te springen.

   Ik heb helaas geen Android tablet of ander Android apparaat meer om het voor je na te kijken maar ik zou dus door de opties in Aldiko spitten om te kijken of het uit te zetten is. De ‘Publishers formatting’ zou wellicht kunnen helpen.

   Lukt dat niet en ben je handig met CSS? Dan zou je “text-indent: 0” kunnen toevoegen aan de default tekststijl om inspringen te voorkomen. Met Calibre kun je dat instellen in de conversie-instellingen van epub zodat je het ook in 1 keer kunt doen met meerdere boeken.

   Reply

 2. Hai,

  Oeps, mijn fout: in het CSS van het boek waarmee het niet goed ging had ik inderdaad een foutje gemaakt.
  En tja …. computers kunnen helaas nog steeds slechts tot ‘1’ tellen …..
  Bij het profiel van de standaardtekst had ik één t-tje vergeten:
  text-inden: 1em;
  en niet
  text-indent: 1em;

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top