Sociaal je eigen foto’s maken met Instagram

Of het nou voor een blogpost zoals deze is of voor een leuke foto op je website, je hebt het minste ‘last’ van andermans rechten op foto’s als je ze zelf maakt natuurlijk. Al vele jaren heb ik een goedkope digitale camera waar ik foto’s mee maak maar op een enkele na heb ik die echter nooit gebruikt voor mijn blogposts. Dat komt voornamelijk omdat ik dat ding nooit bij me heb op het moment dat ik iets interessants zie en je eigenlijk ook wel bewust bezig moet zijn met foto’s maken wil je uberhaupt oog hebben voor interessante, grappige en boeiende foto’s die later wellicht te gebruiken zijn.

De oplossing voor het eerste probleem vond ik -net als miljoenen anderen- in de mobiele telefoon. Die heb ik meestal bij mij als ik de deur uit ga en ook al is de kwaliteit van een dergelijke camera niet optimaal, zeker voor blogposts e.d. heb je ook geen 12 megapixel foto’s nodig. Het hielp echter maar een beetje want hoewel ik dan wel mijn telefoon bij me had, ik vergat altijd om foto’s te maken. Dat was dus het tweede probleem. Ik heb kennelijk een stok achter de deur nodig om af en toe een foto te maken.

Toen Instagram als app voor iOS kwam leek me dat ideaal. Een eenvoudige foto app waar je genomen foto’s met een beperkt aantal filters kunt bewerken en waarna je ze automatisch deelt in een fotostream, vergelijkbaar met een twitterstream. Dit heeft kenmerken van een sociaal netwerk want ook hier kun je andere Instagramgebruikers volgen, reageren op foto’s en natuurlijk kun je zelf ook gevolgd worden. Niets werkt beter (voor mij tenminste) dan het delen van foto’s om bewust(er) bezig te zijn met het maken van foto’s en door de integratie met Twitter, Facebook, Foursquare en Tumblr ben je ook niet beperkt tot het delen van je foto’s met alleen mede Instagram gebruikers.

Lastig was wel dat ik dus niet over een iPhone beschik maar voor iOS apps aangewezen ben op mijn iPod Touch. Die ik ook niet altijd bij me heb. Jarenlang was er de belofte dat Instagram ook voor Android toestellen zou komen maar daar bleef het ook bij. Tot begin deze week het dan eindelijk zo ver was. Ik heb enkele dagen zitten spelen en hoewel er wat kleine verschillen zijn tussen de Android en iOS versies kun je zonder problemen nu gebruik maken van Instagram als je 1 van de miljoenen Android telefooneigenaren bent. Enkele kleine irritaties zijn vandaag al zelfs weggewerkt met een update zoals het werken van de app op Android tablets en het kunnen installeren van de app op de microSD kaart. Het enige vervelende verschil blijft dat je, ongeacht welke camera app je gebruikt als input voor Instagram, de genomen foto moet bijsnijden (zie rechterfoto bovenaan). Op mijn iPod Touch is die stap niet nodig.

Hoe dan ook, Instagram is niet alleen een eenvoudige en leuke manier om foto’s te maken en te delen. Je bouwt ook meteen je eigen stockfoto verzameling op waar je later weer uit kunt putten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top