TEDTalk Chip Kidd: Designing books is no laughing matter. OK, it is

Zo ‘funny‘ als de TED omschrijving deed vermoeden was Chip Kidd absoluut niet maar als boekenliefhebber vertelt hij wel een verhaal dat leuk is om te horen. Hij is een bookdesigner wat inhoudt dat hij de omslagen ontwerpt bij Knopf, een label van uitgever Random House. Volgens Kidd moet een omslag het boek mede verkopen en laat hij aan de hand van zijn eigen omslagen zien wat de kracht van een goede cover is.

Ook al vind ik het een beetje jammer dat hij zijn mooie omslagen niet doorvertaald naar de wereld van ebooks en ereaders (hij doet ze af als een onvermijdelijke maar ongewenste ontwikkeling), als boekenliefhebber snap ik ook wel waarom het jammer is dat de vormgeving van een papieren boek meer en meer verloren zal raken. Of zoals hij zelf zegt:

“Much is to be gained by eBooks: ease, convenience, portability. But something is definitely lost: tradition, a sensual experience, the comfort of thingy-ness — a little bit of humanity.”

Chip Kidd doesn’t judge books by their cover, he creates covers that embody the book — and he does it with a wicked sense of humor. In one of the funniest talks from TED2012, he shows the art and deep thought of his cover designs.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top