Ebooks in hogeschoolbibliotheken: het kan wel met BoomDoc

BoomDoc is hét online publicatieplatform van Boom uitgevers Den Haag. Via BoomDoc worden dagelijks vele documenten gepubliceerd en gedownload. BoomDoc Study biedt docenten de mogelijkheid snel, gratis, gemakkelijk en direct docentenexemplaren te downloaden of te printen. Studenten kunnen direct tegen een vergoeding documenten downloaden en printen. In BoomDoc Study zijn alle publicaties van Boom uitgevers Den Haag te vinden.

Zo staat BoomDoc omschreven op hun eigen site maar ook op onze intranetpagina. Ook het Mediacentrum van Windesheim neemt namelijk deel aan de pilot die Boom uitgevers doet met BoomDoc Study voor mediatheken, wat inhoudt dat tot aan de zomervakantie de overgrote meerderheid van de titels van bovengenoemde fondsen van Boom digitaal beschikbaar zijn voor studenten en docenten.

Het is ook het enige ebook initiatief (tot nu toe hoop ik) waar ik enthousiast van word. Al die andere ebookplatforms nemen de functie van bibliotheek over en forceren je zelf om alle beperkingen die door hun op de ebooks worden geplaatst door te geven aan je afnemers. Restricties op het aantal ‘uitleningen’, restricties op de wijze en het apparaat waar je de ebooks op wilt lezen en restricties op het aanbod zelf. Afgedwongen met Adobe DRM meestal en dat is sowieso al iets dat misschien nog te doen is voor een eindgebruiker maar waar we in het onderwijs gewoon niet mee uit de voeten
kunnen.

BoomDoc pakt het anders aan in de pilot. Alle boeken zijn online in te zien en te raadplegen vanaf het scherm. Zoals je in het voorbeeld bovenaan kunt zien is het zelfs mogelijk het boek te embedden in een website of, in ons geval, in de leeromgeving waar het onderwijs ook gegeven wordt. Gewoon, het boek digitaal bij de hand om paragrafen snel even na te lezen. Tijdens de pilot kun je alleen binnen je eigen instelling toegang krijgen tot het volledige boek maar mijn hoop en verwachting is dat deze beperking in de uiteindelijke dienst opgeheven is.

Nu is lezen van een beeldscherm vanzelfsprekend niet ideaal en daarom is er de mogelijkheid om -tegen betaling- een exemplaar van het boek als PDF te downloaden of een papieren exemplaar ervan te bestellen via printing on demand. De PDF is voorzien van sociale DRM (watermerkbeveiliging), wat betekent dat er elke pagina een regel tekst staat ‘Deze Boomdoc publicatie is eigendom van <je naam> – <je mailadres> – gedownload bij <je hogeschool>’ Dat had van mij ook wel iets subtieler gekund maar het is oneindig beter dan Adobe DRM en het boek is er niet minder leesbaar om. Het papieren exemplaar wordt binnen enkele dagen bezorgd en kent vanzelfsprekend geen DRM.

Voor hogeschoolbibliotheken is dit model mijns inziens een zeer wenselijk model. Voor een relatief laag bedrag kan de bibliotheek de in het onderwijs gebruikte boeken toegankelijk maken. Fulltext, online en daar waar het onderwijs zich afspeelt: in een module van de digitale leeromgeving. Willen studenten een digitaal of fysiek exemplaar om welke reden dan ook, dan kunnen ze dit zelf regelen (en betalen!). Bibliotheken willen en kunnen niet verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van in het onderwijs gebruikt materiaal maar met deze constructie kunnen ebooks toegankelijk gemaakt worden terwijl de kosten voor een eigen exemplaar blijven liggen waar ze thuishoren: bij de student.

Hoe het aanbod van BoomDoc Study er na de pilot uit komt te zien, dat is koffiedik kijken. Als het model vastgehouden wordt om onderwijsbibliotheken voor een laag tarief in staat te stellen geschikte content aan te bieden aan het onderwijs waarbij het verdienmodel wel bij de eindgebruikers wordt neergelegd, dan zal Boom uitgevers bij ons in elk geval iets unieks bereiken: ebooks die we ook daadwerkelijk gaan promoten in het onderwijs omdat we er als bibliotheek en onderwijs ook wat mee kunnen. Daar kunnen partijen als Netlibrary, Ebrary, EBL en MyiLibrary nog heel wat van leren.

@ dank aan Boom uitgevers voor het ter beschikking stellen van een docentenaccount waarmee ik het downloaden van een titel kon proberen

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (33) Write a comment

 1. Mooie proef. Benieuwd naar de afloop en reactie van de concurrentie. :)

  Reply

 2. Het zou heel interessant zijn als Boom alle gebruikscijfers van deze pilot deelt. Welke titels zijn hoe vaak digitaal bekeken, dan wel in print gekocht of betaald gedownload? Een andere vraag is, zijn alle Boom auteurs op de hoogte van deze pilot? In sommige gevallen moeten er nieuwe uitgeefcontracten gemaakt worden.
  De ervringen tot dusver zijn positief. Ook de communicatie vanuit Boom via de LinkedIn groep is erg nuttig:
  http://www.linkedin.com/groups/Boomdoc-Study-4258788

  Een ander Nederlands ebook initietief dat het hoger onderwijs opties biedt, is Yindo.nl – er zijn wat pilots op kleinere schaal geweest.

  Reply

  • Tijdens de pilot inderdaad zonder thuistoegang maar vanuit meerdere hogescholen is die wens wel heel expliciet terug gegeven. Embedden of linken van Boomdoc ebooks in je ELO heeft weinig zin als je ELO wel vanuit huis te gebruiken is maar die content vervolgens niet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top