Embedden? Het kan nu met Spotify

Goede timing is alles moet Spotify gedacht hebben. Luttele uren nadat de Motion Picture Association of America het juridische gevecht (weer) aanging tegen o.a. Google, Facebook en The Electronic Frontier Foundation over het vraagstuk of embedden van video (en afbeeldingen, dus pas maar op Pinterest) een auteursrechtelijke inbreuk kan inhouden, lanceerde Spotify hun Spotify Play Button.

Spotify Play (ik gok dat die naam op korte termijn veranderd gaat worden onder druk van Google) maakt het mogelijk om nummers uit de Spotify bibliotheek te embedden op je site. Daar zit de restrictie aan dat de embedcode de aanwezigheid van de Spotify client op je pc vereist maar goed, dat was sowieso al nodig om Spotify muziek te kunnen beluisteren.

Dat het hier om muziek gaat en niet om video maakt weinig uit, daar is in Amerika natuurlijk de minstens net zo machtige Recording Industry Association of America wel alert op. Ook in Nederland hebben we juist op het gebied van embedden van muziek al flink wat gedoe gehad met Buma Stemra die in 2009 en later in 2011 het onzalige plan opvatte om embedden van muziek te gaan belasten.

Terwijl het gesteggel rondom de status van embedden -is het linken of is het een nieuwe openbaarmaking?- vast nog wel voort zal duren gaat Spotify dus gewoon verder in hun plannen om de nummer 1 speler te worden voor online muziek. De samenwerking en integratie met Facebook was slechts een eerste stap kennelijk en nu is het dus ook mogelijk om eenvoudig Spotify muziek te delen met anderen dan alleen je Facebook vrienden.

De embedcode aanmaken is een kwestie van in de Spotify client de Spotify URI te kopiëren (zie schermafbeelding hierboven) en dat op de speciale pagina van Spotify te plakken. Je kunt nog een klein beetje de Play Button aanpassen waardoor je bijv. kunt kiezen voor de grotere weergave of een compacte weergave, precies zoals linksonder in de Spotify client.

Klikken op de Play Button lanceert de Spotify client op je pc -die dus geinstalleerd moet zijn willen mensen er naar luisteren- en speelt dan het nummer af. Het zou mooier zijn geweest als de aanwezigheid van de client niet verplicht was geweest maar zoals gezegd dat was altijd al een vereiste voor het luisteren naar Spotify. Ik neem aan dat Spotify daar in hun afspraken met de muziekindustrie ook weinig keuze in had en heel rouwig zullen ze er ook niet om zijn: het zal het gebruik van de dienst alleen maar doen toenemen.

Hoe dan ook, een mooie toevoeging aan de mogelijkheden om muziek te delen met anderen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top