Open Access bij hogescholen: de eerste ervaringen rondom beleid en uitvoering bij Windesheim

Dat had het hoorcollege moeten zijn dat door collega Esther en mezelf gegeven zou worden tijdens het Jaarcongres HBO-raad ‘De rijke leeromgeving’ dat gisteren plaatsvond. Eind vorig jaar droegen we dit onderwerp aan en tot onze verrassing werd het geselecteerd. Esther houdt zich al geruime tijd bezig met Open Access bij Windesheim en ik met auteursrechten waar je ook met Open Access frequent mee te maken hebt. Na de ondertekening van de Berlin Declaration in november 2009 hebben we gepoogd samen met beleidsmakers, lectoren, onderzoekers en promovendi vast te stellen wat de ondertekening van die Berlin Declaration nou precies in zou moeten houden voor hbo instellingen. Gedurende die bijna 2,5 jaar hebben we misschien niet enorm veel praktische resultaten geboekt maar we hebben wel goed zicht gekregen op de knelpunten en de eerste aanzet gedaan voor een beleidsstuk over publicatiebeleid, publiceren onder open access en auteursrecht op onderzoekspublicaties.

En waar kun je beter met collega hbo instellingen je bevindingen delen en bewustwording verder op gang helpen dan bij het jaarcongres van de HBO-raad? Het programma boekje was al naar de drukker echter (vandaar bovenstaande afbeelding daaruit) toen helaas mijn collega wegens ziekte langere tijd uitviel. Ik heb nog even overwogen om het alleen te doen maar OA is echt haar onderwerp zoals auteursrecht de mijne is en dus besloot ik het hoorcollege af te zeggen. Dat het beleidsstuk op dit moment nog steeds bij ons college van bestuur ligt ter besluitvorming over (alleen) de twee besluiten  t.a.v. auteursrechten van onderzoekspublicaties was eigenlijk de laatste druppel. Juist dat had ik graag willen presenteren als een concreet resultaat maar dat mocht dus niet zo zijn.

Geen reden echter om te treuren want we dienen het volgend jaar vast weer opnieuw in. Hoe dan ook, we gaan dit verhaal vast nog wel uitwerken tot een artikel en dat komt dan vanzelfsprekend onder open access ook op dit blog te staan. Over hoe we veel onderzoekspublicaties nu al intern op een teamsite op ons Sharepoint intranet hebben staan. Dat we nu ook gaan starten met het opnemen van onderzoekspublicaties in de HBO Kennisbank. Dat we samen met de onderwijsdomeinen en onze marketing & communicatie afdeling publicatiebeleid gaan formuleren. En hopelijk dat Windesheim onderzoekers als auteurs kunnen beschikken over de exploitatierechten en daarmee de mogelijkheid krijgen/behouden hun eigen publicaties te (laten) publiceren. Plus dat het overdragen van auteursrechten aan uitgevers een benoemde uitzondering gaat worden ipv de regel die het helaas nog steeds is.

Tot die tijd kun je ons ook altijd vragen naar onze ervaringen en meningen. Die delen we met iedereen. Vrijelijk onder Open Access natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  1. Gisteren gehoord: Vandaag wordt het stuk besproken door het College van Bestuur. Kan dus heel goed zijn, dat we er een akkoord op krijgen en dat we vervolgens echt aan de slag kunnen!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top