Google BBS Terminal – Hoe Google er in de jaren 80 had uitgezien

Afgelopen zondag kwam ik een site tegen waar iemand veel werk had gestoken om de Google zoekinterface na te bouwen als een jaren 80 BBS terminal. Bulletin board systems waren tekstgebaseerde online diensten in de dagen voordat het internet er was. Je belde in met je modem en kon dan gebruik maken van de diensten die door dat specifieke BBS werden aangeboden. Er waren er honderden, zo niet duizenden en de vergelijking -achteraf- zou je kunnen maken met websites: iedere BBS had wel een eigen invalshoek. Van chat en forum functies tot het downloaden van (shareware) software en games. Ik heb er enkele keren gebruik van gemaakt maar dat was begin jaren 90 en het internet kwam er toen al rap aan.

Des te aardiger om het terug te zien op internet met een nagebouwde Google interface. Nog veel leuker is echter dat het gebruik maakt van een Google API om ook de BBS interface werkend te maken. Het nieuws dat je op de voorpagina ziet is afkomstig van Google News en je kunt er met de sneltoetsen ook op ‘doorklikken’.

Hetzelfde geldt voor de zoekfunctie. Klik op de (S) en je kunt zoeken waarbij je de zoekresultaten ook volledig in BBS stijl, tekstgebaseerd, terugkrijgt. Het is uiteindelijk niet meer dan een gimmick natuurlijk maar wel eentje waar ik me best lang mee vermaakt heb.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1)

Comments are closed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top