Zoeken naar werken met een Creative Commons licentie met Let’s CC

Via INFOdocket kwam ik bij een bericht over een zoekmachine voor bestanden/werken die een Creative Commons licentie hebben voor hergebruik: Let’s CC.

Hij is gemaakt door de Koreaanse tak van Creative Commons zelf en werkt verrassend eenvoudig en goed. Een sobere zoekbalk geeft meteen de mogelijk om zoektermen in te geven waarbij je nog je zoekactie kunt beperken door een aantal CC-licenties uit te sluiten. Find content to use commercially als filter gebruiken verwijdert de werken die een BY-NC, BY-NC-SA of BY-NC-ND licentie hebben terwijl Find content to modify, adapt or build upon aanvinken de werken met een BY-ND en BY-NC-ND licentie uit de zoekresultaten haalt.

Bij de zoekresultaten zie je aan de hand van logo’s onder de zoekbalk ook de 6 CC-licenties weergegeven en kun je alsnog door de vakjes aan te vinken filteren op de bovenstaande licenties.

Zoals je in de schermafbeelding kunt zien wordt er gezocht naar afbeeldingen, geluiden/muziek, video’s en documenten met een CC-licentie. Daarvoor doorzoekt Let’s CC een aantal andere sites waar expliciet CC-licenties meegegeven (kunnen) worden zoals o.a.: Youtube, Flickr, Fotopedia, Open Clipart, Slideshare, Clker.com, Soundcloud, CC Mixter, Jamendo en Freesound.

CC Korea doet het -terechte- voorbehoud dat je voor hergebruik moet verifiëren dat er een Creative Commons licentie op het te hergebruiken bestand zit maar volgens mij is dit een ideale metazoekmachine voor te hergebruiken bestanden/werken op internet. Eentje die ik vanaf nu zeker ga gebruiken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2)

Comments are closed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top