En daar is tie dan: Google Drive

Het kon eigenlijk ook niet meer uitblijven natuurlijk. Vandaag kregen de Google Docs accounts er alvast een extra 4 GB erbij (voor 5 GB totaal aan gratis opslag) en geleidelijk wordt Google Drive uitgerold. Via een rechtstreekse url werd mijn Google Docs vervangen door Google Drive en kon ik aan de slag. Het bovenstaande filmpje illustreert prima wat je dan te zien krijgt.

Via je nieuwe Google Drive interface kun je ook de Windows client downloaden die precies hetzelfde doet als Dropbox en Skydrive, nl. standaard een map aanmaken in je user directory waarin vervolgens de inhoud van je Google Docs, nu Google Drive gedownload wordt.

Net als bij Dropbox en Skydrive kun je de locatie van de map aanpassen die gesynchroniseerd wordt met je Google Drive. Net als bij Dropbox, maar in tegenstelling tot Skydrive, kun je bij de advanced setup ook selectief synchroniseren kiezen om bepaalde mappen in je account uit te sluiten van synchroniseren. Na installatie is het Google Drive icoontje in de system tray terug te vinden.

Net als bij Skydrive combineert Google Drive de mogelijkheid voor synchroniseren met de eigen webinterface waarin het delen van bestanden geregeld wordt maar waar natuurlijk ook nieuwe documenten gemaakt kunnen worden. Zoals bij Skydrive de integratie met de Office Web Apps aanwezig is, heb je bij Google Drive natuurlijk de klassieke Google Docs opties om documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren en tekeningen te maken en met meerdere mensen heel handig samen aan documenten te werken.

Zoals gezegd krijg je bij Google Drive standaard 5 GB gratis aan opslagruimte. Dat is meer dan de gratis 2 GB bij Dropbox hoewel je daar met referrals en periodieke acties toch eenvoudig aan 6 a 7 GB kan komen en vele gebruikers meer dan 20 GB gratis weten te verkrijgen. Het is fors minder dan Skydrive waar je als nieuwe gebruiker van Skydrive 7 GB krijgt maar je als bestaande gebruiker gratis kunt upgraden naar 25 GB.

Voor het toevoegen van aanvullende opslagruimte zijn de ‘oude’ Google Storage opties vervangen terwijl ik deze blogpost tikte. Ik had een 20 GB plan voor 5 dollar per jaar maar deze wordt nu niet meer aangeboden. De nieuwe upgrades zijn gebaseerd op een bedrag per maand. 25 GB voor $2,49 per maand en 100 GB voor $4,99 per maand die je dan moet delen tussen Google Drive en Picasa. De opslagruimte voor Gmail was voorheen ook meegenomen in de opties maar deze staan nu los hiervan en je krijgt 30 GB erbij voor je Gmail account.

Nu even spelen :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top