Skydrive volgt Dropbox en wordt ineens nuttig(er)

Of het te maken heeft met de geruchten dat vandaag Google Drive gaat lanceren, dat weet ik niet maar Microsoft heeft maandagavond in 1 actie Skydrive een stuk nuttiger gemaakt dan het was. Hoewel je bij Skydrive maar liefst 25GB ruimte kreeg in het verleden beschikte de dienst niet over synchronisatiemogelijkheden tussen pc’s en mobiele apparaten (zoals Dropbox dat doet) noch over apps die de grote hoeveelheid gratis ruimte ook nuttig naar die apparaten kon brengen waar je nou net die bestanden op wilde raadplegen.

Microsoft heeft nu echter synchronisatiemogelijkheden toegevoegd via clients voor Windows en Mac en (bijgewerkte) apps beschikbaar gesteld voor Windows Phone en iPhone/iPad. Bij installatie van de Windows client -op Vista, Windows 7 of Windows 8- krijg je ook een Skydrive map waarbij je tijdens de installatie kunt kiezen of je alle bestanden van je pc beschikbaar wilt stellen (met wachtwoord) op andere pc’s of alleen de bestanden die in de Skydrive mappenstructuur geplaatst worden. Bij de installatie moet je Skydrive vanzelfsprekend koppelen aan je Windows Live account en dan kun je beschikken over 7 GB gratis ruimte.

7 GB gratis ruimte? Ja, Microsoft heeft kennelijk besloten de hoeveelheid gratis ruimte te verlagen van 25 GB naar 7 GB maar biedt -ongetwijfeld tijdelijk- de mogelijkheid om bij Manage Storage gratis die 7 GB weer te verhogen naar 25 GB. Daar heb je ook de mogelijkheid om additionele opslagruimte aan te schaffen: 20 GB extra (45 GB totaal) voor 8 euro per jaar, 50 GB extra (75 GB totaal) voor 19 euro per jaar en 100 GB extra (125 GB totaal) voor 37 euro per jaar. Gebruikte je al meer dan 4 GB in je Skydrive account dan heb je automatisch al de 25 GB versie behouden en hoef je niet meer gratis te verhogen.

Kleine nadelen zijn dat de client zelf weinig opties kent. Delen van mappen en bestanden kan vooralsnog alleen via de Skydrive site en opties als selectief synchroniseren of het achteraf wijzigen van de Skydrive map, zoals bij de Dropbox client, schitteren ook door afwezigheid. Ook het feit dat er (nog?) geen Android app is beperkt ook de functionaliteit: er zijn nu eenmaal meer Android telefoons in omloop dan Windows Phone en iOS toestellen. Dat gezegd hebbende is het bijzonder handig dat Skydrive eindelijk een synchronisatiemogelijkheid heeft met hoe dan ook aanzienlijk meer gratis ruimte dan de concurrenten en aanzienlijk goedkopere tarieven voor additionele ruimte. Voor iets meer dan 3 euro per maand heb ik 125 GB beschikbare ruimte terwijl ik nu bijna 8 euro per maand betaal voor 81 GB bij Dropbox.

Ik ben benieuwd wat Google voor functionaliteiten en prijzen gaat hanteren voor Google Drive en ook of Dropbox zal reageren als ze ineens de duurste optie zijn geworden in slechts enkele dagen tijd. Als er een Android app komt voor Skydrive zal ik toch serieus gaan overwegen om over te stappen en dat had ik gisteren nog niet eens kunnen dromen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Aan het eind noem je 175Gb voor ca. €3 per maand, maar dit zal maximaal 125GB (en 107Gb voor nieuwe gebruikers) zijn.

  Een ander voordeel ten opzichte van Dropbox zijn natuurlijk de Office Web Apps, waarmee je je Office documenten (sinds kort ook ODF!) kunt bewerken zonder in het bezit te zijn van een Office installatie. Dit is natuurlijk direct een concurent voor Google Docs, mits Google inderdaad de gelijkende dienst GDrive (vandaag?) lanceert.

  Later zal trouwens Windows 8 hevig geintegreerd zijn met SkyDrive, waarbij o.a. ook gebruikersinstellingen hierin worden opgeslagen (nu alleen deels mogelijk met Live Mesh, voor IE Favorieten en Office settings).

  Het wachten is inderdaad ook nog eens op een Android client, jammer dat deze bij deze update nog niet (?) beschikbaar is. Of deze ooit nog eens komt is onbekend, maar Microsoft heeft wel al onlangs Lync en OneNote uitgebracht voor Android. Dus helemaal negeren doen ze het platform niet.

  Reply

 2. Dank voor de correctie, ik had het verkeerd getikt aan het einde met die gigabytes :)

  Google heeft inderdaad zojuist Google Drive gelanceerd en ik ben nu mijn bestanden aan het synchroniseren. Blogpost volgt later

  Reply

 3. […] Zo introduceerde Dropbox een online synchronisatiedienst voor al je documenten. En kwam Microsoft met een eigen online opslagdienst Skydrive waar je alleen maar bestanden kon uploaden en downloaden. Het duurde jaren voordat ze dat goed wisten af te kijken en er ook synchronisatie van bestanden werd aangeboden. […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top