Usb-sticks in de cloud

Wie had het een paar jaar geleden kunnen bedenken? Dat opslaan, bewaren en synchroniseren van bestanden in de cloud zo normaal zou worden? Jarenlang was het al bijzonder dat je webmail had waar je dan 10 MB ruimte kreeg en waar je op al je pc’s dan bij je mail kon. Nu zijn er zoveel diensten die het mogelijk maken om vele gigabytes aan bestanden online te bewaren dat je door de bomen zowat het bos niet meer ziet. Het doet me denken aan mijn usb-sticks. Allemaal verschillende groottes, vaak gebruikt voor verschillende dingen en ook daar vergat ik telkens op welke usb-stick ik nou welke bestanden had neergezet.

Met de lancering van de nieuwe Skydrive mogelijkheden en de overgang van Google Docs naar Google Drive lees je veel vergelijkingen tussen zowel de beide diensten als de bestaande alternatieven en concurrenten. Daar gaat het vooral om de functies die ze aanbieden en de hoeveelheid opslag die ze gratis, danwel betaald leveren. Daar let ik natuurlijk zelf ook wel op maar ik wil even stil staan bij mijn gebruik er van, hoe prettig ze wel of niet voor mij werken.

Ik ben een groot fan van Dropbox. Het hele idee dat je eenvoudigweg een complete mappenstructuur met bestanden op je pc hebt staan en dat deze via Dropbox gesynchroniseerd worden met dezelfde mappenstructuur met bestanden op 1 van mijn andere pc’s was alles wat ik nodig had om over te stappen. Niets geen gehannes meer met usb-sticks waar ik dagelijks mijn werkbestanden op moest bewaren om ze ook op mijn pc thuis te krijgen. Niets geen onzekerheid meer over backuppen want niet alleen stonden er versies online, ook op de pc’s waartussen gesynchroniseerd werd stonden de bestanden. En die kon ik meenemen in de reguliere backups.

Ik gebruik Dropbox dagelijks om mijn bestanden te synchroniseren en overal beschikbaar te hebben. Ik heb vorig jaar een betaald account genomen wat me, inclusief de extra ruimte door referrals, bijna 81 GB ruimte geeft. Ruim voldoende voor mijn werkdocumenten, foto’s, ebooks en backups van belangrijke bestanden. Het voordeel van Dropbox is dat ook veel andere webdiensten en apps op iOS en Android het ondersteunen waardoor ik op mijn laptop, tablets en telefoon maximaal gebruik kan maken van het gemak.

Box is een apart verhaal. Zij timmer(d)en hard aan de weg en boden vorig jaar de mogelijkheid om gratis een 50GB account te krijgen als je hun app voor iOS of Android ook gebruikte. Beperking is wel dat de maximale grootte van 1 bestand slechts 100MB kan zijn maar zelfs dan nog leent het zich uitstekend voor het archiveren en bewaren van bestanden die ik niet vaak gebruik. Ik sla daar vooral PDF’s op van boeken, tijdschriften en artikelen die niet (meer) op mijn leeslijst staan. Box beschikt niet over de mogelijkheid van synchroniseren maar dat geeft dus niet want ik vind het geen probleem om de PDF’s te uploaden via hun website.

Nu zijn Skydrive en Google Drive er bij gekomen. Bij beide beschik ik nu over 25 GB maar hoewel ze natuurlijk concurreren met Dropbox merk ik dat ik niet erg in de verleiding ben over te stappen. De Office Web Apps en Google Docs functionaliteiten van maken van en samenwerken in documenten gebruik ik relatief weinig. Ze werken prima nu om bestanden te synchroniseren maar ondanks dat de opslag daar uiteindelijk fors goedkoper is (Dropbox is ca. 4x duurder omgerekend) werken beide nieuwkomers niet echt beter dan Dropbox. Bij Skydrive ontbreekt een Android app en dat vind ik essentieel met mijn Android tablet en telefoon. Maar ook de iPad app vind ik niet erg fijn werken en in elk geval niet beter dan die van Dropbox. De Android app van Google Drive doet absoluut wat het moet doen maar het overtuigt me ook niet om Dropbox los te laten. Een iPad app is er nog niet en ook deze moet er zijn wil ik zelfs maar de gedachte entertainen over te stappen naar Google Drive.

Zowel Microsoft als Google zullen stevig gaan investeren in verregaande integratie van resp. Skydrive en Google Drive in hun webdiensten. Helemaal niets mis mee maar weet je, ik wil gewoon die goedwerkende en eenvoudige functionaliteiten van Dropbox en niets meer. Geen nieuwe usb-sticks waar je van alles en nog wat meer mee kunt doen. Ik wil die ene usb-stick met voldoende ruimte die gewoon doet wat het moet doen, namelijk mijn bestanden bewaren en beschikbaar maken waar ik ze nodig heb.

Ik hoop eigenlijk dat Dropbox een kleine prijsverlaging gaat doorvoeren of de beschikbare opslagruimte verhoogt met de bestaande tarieven. Dan blijf ik fijn bij hun want je mag een dienst best belonen dat het gewoon doet wat je er van verwacht. Hopelijk doen meer mensen dat.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Leuk om te lezen welk gebruik jij van de verschillende clouddiensten maakt! ‘t Is voor mij een herkenbaar verhaal: ik gebruik Dropbox dagelijks, stal bestanden die ik niet direct meer nodig heb bij Box, en gebruik Google Docs alleen voor documenten die ik in mijn Google Site embed. Ik was al op zoek naar ‘n prettige backup-oplossing voor die Google Docs, Google Drive lijkt mij daar prima voor. Hier is ‘t wachten alleen nog op het mailtje met de mededeling dat mijn Google Drive klaar is voor gebruik…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top