DRM vrije boeken zijn geen science fiction

Prijsafspraken rondom ebooks in Amerika. Groeiende weerstand tegen DRM bij ebooks. Het succes van de verkoop van Harry Potter ebooks die slechts met sociale DRM beveiligd zijn. De lessen die geleerd zijn met DRM met muziekverkoop jaren geleden. Het zal niet slechts 1 reden zijn waarom uitgevers aan het heroverwegen zijn of DRM wel de beste strategie is om je ebooks in een groeiende markt verkocht te krijgen. Een markt waar consumenten over meerdere apparaten beschikken waarop ze gekochte ebooks willen kunnen lezen. Een markt waar consumenten geen zin hebben om geplaagd te worden door DRM op ebooks. Een markt waar ondanks alle DRM de ebooks in luttele minuten op de P2P netwerken te vinden zijn. Zonder DRM.

Eén van de bovenstaande redenen wordt echter wel door Tom Doherty, president van o.a. uitgevers Tor en Forge, gegeven als onderbouwing van het besluit om vanaf juli 2012 het totale aanbod ebooks DRM vrij te gaan verkopen.

“Our authors and readers have been asking for this for a long time,” said president and publisher Tom Doherty. “They’re a technically sophisticated bunch, and DRM is a constant annoyance to them. It prevents them from using legitimately-purchased e-books in perfectly legal ways, like moving them from one kind of e-reader to another.”

Tor is zo’n beetje de grootste Amerikaanse uitgever van science fiction en fantasy boeken terwijl Forge groot is in o.a. thrillers en misdaadboeken. Behalve dat de lezers er blij(er) van gaan worden zou het ook meer effecten moeten gaan krijgen. DRM zorgt ook dat er niet tussen ebookformaten geconverteerd kan worden, zorgt voor een gesloten systeem met een beperkt aantal leveranciers (Amazon en Apple bijv.) en maakt het voor zowel kleinere uitgevers als zelfstandige auteurs bijzonder lastig om de markt te betreden. Als de trend van afstand nemen van DRM doorzet dan kon het wel eens echt gaan opschieten met die ebook revolutie.

Hoe toepasselijk eigenlijk dat een uitgever van science fiction boeken het initiatief nu neemt. De beloofde toekomst is hier?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top