Maak gebruik van Wikiwijs met je eigen instellingsaccount

Hoewel Wikiwijs al enkele jaren bestaat wordt er, zeker in het hbo, nog niet ontzettend veel gebruik van gemaakt. Dat is jammer want door ontwikkeld leermateriaal beschikbaar te stellen (onder een Creative Commons licentie) kun je in het onderwijs voortbouwen op elkaars ideeën en werk. Dat kan de kwaliteit alleen maar ten goede komen natuurlijk en zorgt er ook voor dat je als docent eenvoudiger nieuw leermateriaal kan vinden waar anderen -lees, collega’s- zich al in verdiept hebben.

Zoals Wikiwijs zichzelf omschrijft:

Wikiwijs is in Nederland een plek op internet waar iedere docent leermateriaal kan vinden, gebruiken en aanpassen, van basis- tot universitair onderwijs. Je kunt ook zelf leermateriaal ontwikkelen, bewaren en delen met collega’s. Wikiwijs is een platform waar docenten kennis over en ervaringen met open leermateriaal kunnen uitwisselen en zo nodig professionele ondersteuning vinden.
Onder de naam Wikiwijs wordt een geheel van digitale collecties, webapplicaties en functionaliteiten aangeboden op internet. Alle open, digitale leermaterialen zijn vrij in het onderwijs te gebruiken. [..] Achterliggende doelen zijn verbetering van de kwaliteit van onderwijs, professionalisering in het onderwijs, beschikbaarheid van onderzoeksgegevens over open leermiddelen verrichten en het beroep van docent aantrekkelijker te maken.

Twee weken geleden introduceerde Wikiwijs de nieuwe functionaliteit om online samen te werken bij het maken van leermateriaal voor Wikiwijs. Dat vereist natuurlijk wel (snelgids, PDF) dat je zowel zelf als docent een profiel hebt bij Wikiwijs maar ook dat diegenen met wie je wilt samenwerken een Wikiwijs account hebben.

Nu kun je rechtstreeks bij Wikiwijs een profiel aanmaken maar kun je ook gebruik maken van je personeelsaccount bij de onderwijsinstelling waar je werkt. Wikiwijs is via Kennisnet aangesloten op de SURFfederatie (thans SURFconext) en daarmee is het dus mogelijk om met je eigen instellingsaccount een profiel aan te maken bij Wikiwijs. Op die manier is het eenvoudig om als docent collega’s te vinden die beschikken over een Wikiwijs profiel maar ook om collega’s die daar nog niet over beschikken een profiel aan te laten maken. Ik beschrijf de stappen hieronder:

1. Ga naar Wikiwijs.nl toe en klik rechtsboven op Aanmelden.

2. In het vervolgscherm kies je voor ‘Log in met je schoolaccount’. Je kunt uit een hele lange lijst je eigen instelling kiezen of simpelweg de naam typen. Als je instelling in de lijst staat, dan zal die getoond worden. In mijn voorbeeld is dat dus Hogeschool Windesheim

3. Vink eventueel aan dat de instelling onthouden wordt voor een volgende keer en klik op Verder. Je komt dan bij de SURFfederatie terecht en, als het goed is, met je instelling al voorgeselecteerd.

4. Klik op Bevestig en log in dan in bij het vervolgscherm met je instellingsaccount en het wachtwoord dat je daarvoor hebt.

5. Na inloggen kom je in Wikiwijs. Daar vul je vervolgens je profiel in met enkele verplichte gegevens waarbij je in elk geval een mailadres moet opgeven. Dat kan je werkmailadres zijn maar dat hoeft niet per se.

Klik op ‘wijzigingen opslaan‘ in de rechterkolom als je je profiel hebt ingevuld. Je krijgt dan een activatie mail op het ingevulde mailadres met een link die je moet aanklikken om te bevestigen dat je je profiel wilt aanmaken.

6. Na het klikken op die link is je profiel geactiveerd en zie je alle functionaliteiten en mogelijkheden in het linkermenu staan. Je kunt nu aan de slag in Wikiwijs!

Handige links:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top