Online lezen via streaming ebooks

Via Twitter werd ik gewezen op de mogelijkheid voor bibliotheekleden om ebooks online te lezen. Dit is een nieuwe dienst via Bibliotheek.nl die ze erg stilletjes uitgerold hebben want het was volledig langs me heen gegaan. Hoe dan ook, er is veel te doen rondom de rol van bibliotheken bij het aanbieden van ebooks en het is zeer positief dat behalve een landelijk ebook portal waar je ebooks kunt lenen en downloaden, de bibliotheken ook de mogelijkheden verkennen rondom streamen van ebooks. Hierbij lees je ebooks in een browser zonder dat je het ebook leent of downloadt.

Zoals bibliotheek.nl het zelf brengt in hun nieuwsbericht:

Het streamen van e-books is vanaf april 2012 mogelijk bij de bibliotheek. Het is te vergelijken met het bekijken van een filmpje op YouTube of het beluisteren van muziek via Spotify. Bibliotheekleden loggen in op de website van de Public Library Online en kunnen vervolgens online boeken lezen.

Bij streaming is het niet nodig om het boek te downloaden en op te slaan op een op een e-reader, smartphone of tablet. Wel is het belangrijk dat het apparaat met internet verbonden is en Flash ondersteunt.

Voor de realisatie van streaming e-books maakt de stichting Bibliotheek.nl gebruik van het Engelse platform Public Library Online. Deze website is ontwikkeld door de Britse uitgever Bloomsbury en wordt al gebruikt door bibliotheken in Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Hoewel daar geen enkele onwaarheid in staat creëert het wel enkele verwachtingen die in elk geval nu nog niet helemaal uit de verf komen. Ik zou het online lezen van ebooks bepaald qua gemak niet willen vergelijken met het bekijken van een YouTube filmpje. Ook klopt het zeker wel dat je bij streaming geen ebooks hoeft te downloaden en op te slaan op een ereader, telefoon of tablet maar met het voorbehoud dat je de dienst alleen kunt gebruiken op een met internet verbonden apparaat dat Flash ondersteunt kun je beter stellen dat je de dienst niet op ereaders kunt gebruiken en dat alle Apple telefoons en tablets ook niet uitgenodigd zijn voor dit streaming ebook feestje. Op Android toestellen valt het met de Flash ondersteuning in de praktijk ook tegen dus dat je deze dienst eigenlijk alleen op een PC kan gebruiken ligt iets dichter bij de realiteit.

Enfin, dat is meer een kenmerk van de dienst dan een minpunt en de inhoud is natuurlijk wat echt van belang is. Na inloggen bij Public Library Online met je bibliotheekpasnummer en pincode zie je dat het aanbod bestaat uit ruim 100 titels waarvan er zo’n 40 Engelstalig zijn. Deze zijn georganiseerd in boekenplanken op thema’s. Dat zijn nu al 13 boekenplanken en hoewel dat nu goed werkt zal dat toch snel onoverzichtelijk worden als het aantal titels groeit.

Er is een mogelijkheid om op titels van de boeken te zoeken maar met zo weinig titels mis ik de mogelijkheid om gewoonweg een alfabetische lijst van alle boeken op titel of auteur te zien als weergave ipv alleen op boekenplanken. De menu optie is er wel maar bij mij (in Firefox 12) sorteert dat vooraslnog alleen maar de boekenplanken zelf en komt er geen andere weergave.

Klik echter op een boekomslag en dan is het de eenvoud zelf. Een aparte pagina geeft je een uitgebreide beschrijving van de inhoud van het boek en via de knop read online opent een nieuw venster waarin een PDF als Flash pagina geopend wordt. Met de navigatie knoppen kun je kiezen voor een weergave per pagina of per twee pagina’s en kun je bladeren en inzoomen/uitzoomen om het goed op je scherm te zien te krijgen. Vanzelfsprekend kun je het boek ook fullscreen lezen zonder dat je de inhoudsopgave ziet.

Hoewel ik zelf niet snap wat de aantrekkingskracht is om online te gaan lezen zolang het niet (vlekkeloos) werkt op ereaders, tablets en telefoons, vind ik het wel essentieel dat de bibliotheken deze ontwikkelingen op de voet volgen en ook delen met hun gebruikers. Ondanks dat het platform al gebruikt wordt in andere landen zijn er nog wel wat kleine problemen met de presentatie en omvang van het aanbod maar ik heb er alle vertrouwen in dat er hier nog wel aan gesleuteld gaat worden. Als het platform zelf wat gebruiksvriendelijker zou worden, en met name Flash als vereiste zou kunnen loslaten om het ook op tablets en ereaders toegankelijk te maken, dan zou het in elk geval een concurrent kunnen worden van het landelijke ebookportal. Het feit dat er nu al verhoudingsgewijs veel Nederlandstalige titels online te lezen zijn zal zeker een extra reden zijn het online lezen van streaming ebooks een kans te geven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  1. Pingback: Online lezen met Kobo | Vakblog – werken met informatie

  2. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in Mei 2012 | Dee'tjes

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top