Onder geen voorwaarde!

Gisteren blogde ik over de nieuwe dienst van bibliotheek.nl waarbij je online ebooks kunt lezen. Na inloggen krijg je op het welkomscherm -behalve de uitleg van wat de dienst inhoudt- ook pontificaal een link naar de algemene voorwaarden te zien. Die negeerde ik omdat ik de aanname deed dat hier niets zou in staan wat me zou weerhouden de dienst te proberen en er een blogpostje over te schrijven.

Dat was een verkeerde aanname.

Via Facebook wees OpenBibliotheken me op die algemene voorwaarden en er staat een interessante tussen:

Algemene voorwaarden gebruik streaming eBook dienst bibliotheken

Door gebruik te maken van deze eBook dienst accepteert u de toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden op de overeenkomst tussen u en Stichting Bibliotheek.nl.
Het is u niet toegestaan:
1.1
de eBooks en andere informatie van de eBook dienst te verkopen, distribueren, openbaar te maken of op een andere manier beschikbaar te stellen;
1.2
Zogenaamde ” copyright notices” (©), teksten waarmee schrijvers of auteursrechthebbenden kunnen worden herkend, exoneratie clausules te verwijderen of te bewerken;
1.3
geprinte of elektronische kopieën te maken van de eBooks die beschikbaar worden gesteld in de eBook dienst;
1.4
welk deel dan ook van de eBook dienst te tonen of te distribueren op een elektronisch netwerk, zoals het Internet en het ”World Wide Web”, of welk ander huidig of toekomstig distributie medium dan ook;
1.5
anderen met uw lidmaatschaps- en inloggegevens toegang te bieden tot de eBook dienst;
1.6
de eBook dienst in zijn geheel of gedeeltelijk te gebruiken, anders dan uitdrukkelijk toegestaan volgens deze voorwaarden;
1.7
De bepalingen uit deze overeenkomst blijven ook na afloop van deze overeenkomst van toepassing.

Nu bevatten 6 van de 7 voorwaarden de te verwachten zaken in een setje algemene voorwaarden maar 1.4 is toch wel een hele aparte. [Het is u niet toegestaan] welk deel dan ook van de eBook dienst te tonen of te distribueren op een elektronisch netwerk? Ik dacht eerst dat het om de content ging maar dat wordt al in 1.1 getackeld. Hoe kan ik de ebook dienst zelf nu tonen of distribueren op een elektronisch netwerk? De precieze reden achter deze voorwaarde ontgaat me maar dat je met weinig verbeelding het maken van screenshots van de ebook dienst hieronder kunt scharen is wel een hele interessante.

Heb ik met het maken van mijn blogpost gisteren de algemene voorwaarden geschonden? Door een deel van de ebookdienst te tonen op mijn blog en dit te openbaren op internet?

Tijd om de polis van mijn rechtsbijstandsverzekering op te duikelen?

@foto via RGBstock

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. inderdaad een hele vage. Ben toch benieuwd wie met 1.4 is gekomen? En waarom? En eigenlijk ook wel waarom Bibliotheek.nl er mee akkoord is gegaan. Misschien met het idee dat het allemaal niet zo vaart zal lopen?
  Wie gaat er achter jou aan bij schending van 1.4? Bibliotheek.nl of de Ebookleverancier?

  Proefproces aan het uitlokken?

  Een hoop vragen en een wel erg angstig artikel 1.4 zeg.

  Reply

  • Alle voorwaarden lijken meer thuis te horen bij een ebookdienst waar je de boeken van kunt lenen/downloaden dus ik vermoed dat ze selectief vertaald zijn uit voorwaarden van een dienst als Elibrary. Als je in de titelbalk van de browser kijkt, dan zie je ook Elibrary staan :)

   Het is eigenlijk wel grappig natuurlijk. Je biedt een dienst aan met de PR tekst erbij dat je geen boeken hoeft (kunt) downloaden naar je devices toe maar dat alles online en streamend gaat, en vervolgens zijn alle voorwaarden er op gericht dat je de content niet verder verspreid. Inclusief eentje die zelfs schermafdrukken van (een deel van) de dienst of een ebook tegengaat.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top