Koop je (nieuws)foto’s bij eerlijkefoto.nl?


Bij het nieuws van Informatie Professional zag ik dat ANP en Hollandse Hoogte, de twee grootste Nederlandse fotobureaus, samen een nieuwe site begonnen zijn die toegang geeft tot hun beide beeldbanken: eerlijkefoto.nl. Dit als reactie op het illegaal gebruik van nieuwsfoto’s op internet of zoals ze het op de site zelf zeggen:

Internet barst van de foto’s. En het lijkt allemaal gratis. Maar dat is het vaak niet. Veel foto’s zijn gemaakt door professionele fotografen. Ook die foto’s circuleren op het net en worden door gebruikers gepubliceerd zonder de rechten te regelen. Dat mag niet en is zelfs een misdrijf. Op de websites van ANP en Hollandse Hoogte zijn veel meer foto’s beschikbaar, maar die beelden zijn tot nu toe alleen toegankelijk voor de professionele gebruiker. Daarom hebben beide bedrijven het initiatief genomen de foto’s tegen een lage prijs beschikbaar te maken voor iedereen.

Die lage eerlijke prijs is € 3,50 voor een foto (de voorpagina claimt vanaf € 1 maar dat is voor de ene foto van de dag, de rest is € 3,50) die slechts beperkt gebruikt mag worden. Jammer genoeg staat de licentie voor een foto niet specifiek en zelfstandig geformuleerd op de site maar in de tekst over hun eigen diensten staat duidelijk:

Indien je een foto koopt, mag je de foto eenmalig gebruiken op je persoonlijke website, blog, twitter, facebook of email, zo lang de uiting niet voor een bedrijf is of anderszins commerciële bedoelingen heeft. Je mag geen wijzigingen in de foto aanbrengen.

Dat is helder genoeg. Hoewel ze stellen dat ze de foto’s in een lage resolutie beschikbaar stellen gaat het om foto’s met een resolutie van 1000 pixels aan de langste zijde, wat voor gebruik op een website, blog of sociale media natuurlijk meer dan voldoende is. Als je twijfelt of het doel waarvoor je foto’s van hun wilt gebruiken hier onder valt, dan kun je ze mailen. Dat is misschien ook wel verstandig want met het creëren van deze site komt ook een waarschuwing van beide partijen:

ANP en Hollandse Hoogte hebben een bedrijf in de arm genomen dat het internet afspeurt om illegaal gebruik te ontdekken. Zorg er daarom voor dat je een juist webadres invult. Dan voorkom je vervelende brieven.

Dat laatste geeft me toch wat jeuk bij de lancering van deze nieuwe stockfotosite. Ik ben het helemaal eens dat er meer en betere bewustwording moet komen bij het gebruik van auteursrechtelijk beschermd beeldmateriaal. Dat betekent enerzijds voorlichten en aanspreken op verkeerd gebruik van bloggers, de facebookers, de twitteraars enz. maar anderzijds ook het geven van betere en betaalbare mogelijkheden voor consumenten om beeldmateriaal te kunnen gebruiken.

Nu mag je eerlijkefoto.nl zeker wel beschouwen als een nieuwe en betere mogelijkheid om beeldmateriaal te kunnen gebruiken maar voor het vluchtige gebruik waarin de gebruikslicentie voorziet zijn  er ontelbare betaalbaardere alternatieven dan eerlijkefoto.nl. Ik maak zelf voor mijn blog gebruik van gratis en betaalde stockfotosites en sites als Flickr waar foto’s onder een Creative Commons licentie vrijelijk te gebruiken zijn. Als ik betaal voor een foto, dan is dat tussen de 50 cent en een euro. Ik zie mezelf, en daarmee andere bloggers, twitteraars en facebookers echt niet 3,50 euro betalen voor een nieuwsfoto om blogposts, tweets of facebook updates mee op te leuken. Als je een eigen nieuwssite zou hebben, dan lijkt me dit een mooie dienst maar ik durf wel te zeggen dat het een niche doelgroep is.

Schijnbaar denken het ANP en Hollandse Hoogte er zelf ook zo over. Waarom begin je anders in de beschrijving van je dienst al over het opsporen van illegaal gebruik? Dat is geen voorlichting of constructief pogen het ongewenste verkeerde gebruik tegen te gaan. Dat is geen nieuw model aanbieden om gebruikers een beter en betaalbaar alternatief te bieden. Dat is uitgaan van grootschalig illegaal gebruik waarbij je hoopt dat je een deel van dat huidige illegale gebruik alsnog kunt omzetten in legaal gebruik. Waarbij je zowel de naam van je site gebruikt om te suggereren dat je alleen goed bezig bent als je via jouw site foto’s aanschaft en waarbij je voor de zekerheid ook de stok achter je deur laat zien door te melden dat je een bedrijf in de arm genomen hebt om dat illegale gebruik van jouw foto’s op te sporen.

Nee, eerlijkefoto.nl zal niet door mij gebruikt worden. Dat komt vooral omdat ik geen nieuwsfoto’s gebruik voor mijn blog maar ook al zou dat wel het geval zijn, er zijn goedkopere alternatieven als je wilt en kunt betalen. Daarnaast zijn er vele miljoenen foto’s voor gebruik op blogs, twitter en facebook te vinden die door de makers onder een Creative Commons licentie zijn vrijgegeven. Die passen sowieso beter in mijn eigen filosofie van verantwoord omgaan met auteursrechtelijk beschermd beeldmateriaal.

En jij? Koop jij foto’s bij eerlijkefoto.nl?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top