Betaalbare software in de cloud

In een tijdperk waarin apps enkele euro’s kosten (en dure varianten rond een tientje) en ook voor de pc en Mac veel opensource (gratis te gebruiken) software voor handen is moet je toch wat als leverancier van zo’n beetje de duurste software. Tenminste, ik stel me zo voor dat er bij Adobe toch wel wat vergaderingen gespendeerd zijn aan het onderwerp van het prijsmodel van de nieuwste versie van al hun software, de CS 6 Suite. Alle voorgaande versies hadden prijskaartjes die, afhankelijk van het pakket, varieerden tussen de 1000 en 2500 dollar, wat het meteen ver buiten het bereik van de gemiddelde consument bracht. Met student/teacher licenties maak je dat, ook in Nederland, iets betaalbaarder voor het onderwijs maar in het bedrijfsleven moe(s)t er elk jaar toch flink betaald worden om bij te blijven met Adobe’s software.

CS6 is vandaag officieel beschikbaar maar Adobe heeft nu ook de cloud omarmt en een software-as-a-service dienst aangekondigd, Creative Cloud, die per 11 mei beschikbaar is. Deze dienst is gebaseerd op een abonnementenstructuur en maakt alle Adobe software beschikbaar voor een vast bedrag per maand. Alle pakketten kunnen gedownload en geïnstalleerd worden zolang je het abonnement hebt. Het is nog even de vraag hoe deze dienst precies gaat werken en welke beperkingen hier eventueel aan zitten maar voor 50 dollar per maand (als je een jaarabonnement neemt) beschik je dan wel over alle Adobe CS6 software. Als volgend jaar CS7 uitkomt kun je waarschijnlijk gewoon updaten binnen hetzelfde abonnement en hoef je niet weer te betalen voor een upgrade.

Hoewel ik zelf geen gebruiker ben van Adobe CS software (ik heb CS5 ongebruikt in een bureaula liggen), is het wel een goede ontwikkeling om software ook via dit soort constructies te kunnen afnemen. Het moet dan wel software zijn waar je zowel prijsvoordeel als ook gebruiksvoordeel mee kunt behalen door het op deze manier te kopen maar het voorkomt extra betalen bij jaarlijke upgrades en kan in het voorbeeld van Adobe ook flink kostenbesparend werken tov aanschaf van software op een dvd’tje.

Toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top