Online lezen met Kobo

Vorige week besprak ik de nieuwe online lezen met streaming ebooks dienst die via bibliotheek.nl wordt aangeboden. Erg positief was ik niet over het gebruiksgemak ervan doordat het platform op Flash (en PDF) gebaseerd is en dat het online lezen in een browser daar niet door verbeterd werd. Om het mild te stellen. Waarom zou je een ebook alleen in een browser (kunnen) lezen terwijl je dat niet op je ereader, telefoon of tablet kan doen?

Nou, op die vraag heb ik een antwoord van Kobo gekregen. Figuurlijk dan want via ereaders.nl zag ik dat Kobo aan het testen is geslagen met de Kobo Instant Reader, een online ereader waarmee je bij Kobobooks gekochte boeken ook in een browser kunt lezen. En die pakken het wel goed aan.

Kobo heeft, net als bijvoorbeeld Amazon, al een heel ecosysteem rondom hun ebooks. Een eigen ebook winkel, eigen ereader en apps voor tablets en telefoons. Je koopt een boek en je kunt zelf kiezen hoe je het wilt lezen: op de Kobo ereader, via 1 van de Kobo apps op je telefoon of tablet of op je eigen ereader. Daar voegt Kobo nu dus de Instant Reader aan toe waarmee je je ebooks ook in de browser kunt lezen. De dienst is nog in beta wat voor nu vooral betekent dat alleen Chrome 11+, Safari 5+ of de iPad browser ondersteund worden. Overige browsers komen later nog.

Je kunt naar read.kobobooks.com gaan en inloggen met je Kobo account als je bijv. Chrome gebruikt. Na het inloggen zie je dat de Kobo Instant Reader de look and feel van de Kobo apps aanhoudt: je krijgt meteen het boekenplankje met de door jou gekochte boeken te zien met daaronder diverse boekenplankjes met suggesties. Ook vanuit de Instant Reader kun je meteen ebooks kopen (natuurlijk).

Je kunt dan doorklikken op je boeken waarbij je de optie krijgt om het ebook op te slaan voor offline lezen of meteen te lezen. Welke je ook kiest, het ebook wordt daarna gedownload naar je browser toe.

Enkele seconden later verschijnt het boek in beeld met een eenmalige popup die je uitlegt hoe de navigatie fungeert in je browser. Als je bekend bent met de Kobo ereader of 1 van de apps, dan komt het je zeer bekend voor want de navigatie werkt identiek.

Het verschil met de dienst van Bibliotheek.nl kan zowat niet groter zijn. De ebooks in de Kobo Instant Reader worden als HTML 5 getoond wat betekent dat niet alleen de navigatie net zo vloeiend verloopt als in de apps of de ereader, ook wordt de voortgang bewaard en gesynchroniseerd via je account. Je kunt dus letterlijk verder lezen in de apps of de ereader waar je gestopt was in de browser en andersom. Het grootste pluspunt is echter dat het grote voordeel van het ePub formaat ook behouden is: de tekst van het boek past zich aan aan de grootte van je scherm. Door je browservenster groter of kleiner te maken kun je ook de bladspiegel aanpassen van het boek en wisselen tussen het tonen van 1 of 2 pagina’s.

Ook de andere voordelen van de ebooks zijn gewoon aanwezig in de Kobo Instant Reader: eenvoudig de inhoudsopgave raadplegen en het aanpassen van het lettertype, de puntgrootte en de tekstuitlijning. Zelfs de ‘nachtstand’ is aanwezig waarbij je wisselt naar witte letters op een zwarte achtergrond.

Hoewel ik mezelf nog steeds niet ebooks in een browser zie lezen kan ik me nu in ieder geval voorstellen waarom iemand dat wel zou willen. Het contrast met de Flash/PDF omgeving waarmee streaming ebooks gelezen kunnen worden via Bibliotheek.nl is enorm. De Kobo Instant Reader is eigenlijk meer een webapp met alle functionaliteiten die daarbij horen. Niet alleen zijn de ebooks uitstekend leesbaar, het is absoluut een hele fraaie optie naast alle andere bestaande mogelijkheden om je bij Kobo gekochte ebooks te lezen.

Zo hoort het gewoon.

Nu nog de mogelijkheid om je elders gekochte ebooks toe te voegen aan je Kobo boekenplankje eigenlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Jaja daar hebben we een goeie koop mee gedaan, Kobo snapt wat we willen. Mooi initiatief!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top