TEDTalk Joshua Foer: Feats of memory anyone can do

Zeker als informatiespecialist ben ik 1 van die mensen die (volgens mij) goed zijn in het snel terugvinden van feitjes en informatie. Het helpt zeker dat ik een goed geheugen voor dit soort dingen heb maar ondanks het feit dat andere mensen vaak denken dat ik alles goed onthoud, denk ik dat ik vooral heel goed ben in het vinden van dingen aan de hand van die flarden die ik nog wel onthouden heb.

Vooral in een wereld waar je steeds minder hoeft te onthouden omdat je met internet, smartphones en tablets bijna letterlijk alles wat je ooit wilt herinneren eenvoudig kunt opzoeken, neemt de noodzaak en het nut van je geheugen eigenlijk af. In deze TEDtalk heb ik 20 minuten vol aandacht zitten luisteren naar Joshua Foer. Hij is een journalist die na een bezoekje aan het US geheugen kampioenschap gefascineerd raakte door de mogelijkheden van het geheugen en een jaar lang zichzelf trainde om de meest bizarre zaken te onthouden. Hij legt uit hoe hij onthoudt waar hij het in de TEDtalk zelf over wilde hebben en het levert een fascinerend verhaal op. Oh ja, hij won later ook nog een volgende editie van dat geheugen kampioenschap.

There are people who can quickly memorize lists of thousands of numbers, the order of all the cards in a deck (or ten!), and much more. Science writer Joshua Foer describes the technique — called the memory palace — and shows off its most remarkable feature: anyone can learn how to use it, including him.

Joshua Foer is a science writer who ‘accidentally’ won the U.S. Memory Championship.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Hij vertelt het leuk maar helaas voor mij niets nieuws. Als ik mijn slechte geheugen wil trainen zal ik dus zelf beter mijn best moeten doen. :-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top