Koop jij je boeken, films en games digitaal?

In een gesprek laatst had ik het met iemand over de thuiskopieregeling. Op een gegeven moment kwamen we bij de vraag in hoeverre je nog dragers of fysieke exemplaren van je entertainment aanschaft. Ik bedacht me dat ik vooral digitale versies aanschaf tegenwoordig maar realiseerde me dat het meer een (rare) mix is geworden de laatste jaren.

We kwamen op die discussie via ebooks en DRM (bijna vanzelfsprekend, ik weet het) en inderdaad, op een uitzondering na koop ik alle boeken tegenwoordig in digitaal formaat. Niet principieel maar gewoon omdat ik veel fictie lees en daar zijn ebooks voor mij het betere alternatief. Voor films geldt ook wel dat ik ze vaak digitaal binnenhaal maar dat is dus downloaden en niet kopen. Er zijn zeker wel enkele beperkte opties maar als je een film wilt huren of kopen, dan moet je het vooral hebben van het grijze circuit.

Niet dat ik me daar schuldig over voel trouwens. Ik koop vaak een film alsnog nadat ik hem gezien heb (en goed vond) en heb zo’n tweeduizend dvd’s en blurays in de kasten staan. Juist met anime, tv series en films vind ik het juist wel prettig om een fysiek iets in handen te hebben maar dat komt vooral omdat het aanbod op digitaal gebied zo belabberd is. Als ik heel eenvoudig digitaal/streamend kon beschikken over alle films, anime en tv series dan zou ik het zeker niet erg vinden om die ruimteverslindende schijfjes te verbannen. Denk ik.

Met PC games werkt het namelijk wel zo voor mij. Ook daar heb ik honderden schijfjes van maar de afgelopen jaren koop ik die bijna niet meer. Het digitale aanbod via platforms als Steam, Origin en GOG is zo uitgebreid dat er bijna nooit een reden te vinden is om nog een fysieke drager te kopen. Tel daarbij op dat digitale distributie ook echt wat toevoegt bij PC games in de vorm van automatisch bijwerken van de spellen met de laatste updates en dat je geen dvd’s in je dvdspeler verplicht hoeft te stoppen, en ineens zijn schijfjes de mindere keuze geworden. Spellen voor mijn Wii en Playstation 3 daarentegen zijn niet zo eenvoudig te kopen en daar heb ik dus een klein rijtje van in een kast staan.

Ik twijfelde vanochtend toch nog even of ik Diablo III ging preorderen in de winkel maar dat was van korte duur. Ook dit spel van Blizzard Entertainment vereist dat je online bent en daar heb je de excellente Battle.net dienst voor. Op Battle.net kun je oudere spellen van Blizzard registreren zodat je ze ook (opnieuw) kunt downloaden en natuurlijk kun je daar alvast Diablo III digitaal kopen. Meteen gedaan en nu maar wachten tot dinsdag als het ook echt te spelen is!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Films zie ik alleen op de tv en gamen doe ik niet. Wanneer een fictie boek ook digitaal wordt aangeboden, dan koop ik de digitale uitgave. Verder koop ik vrij veel (Amerikaanse) studieboeken, tegenwoordig bijna alleen maar in digitale vorm. Vooral de uitgaven van o’Reilly zijn populair bij mij. Uiteraard vanwege de kwaliteit van de inhoud, maar ook omdat ze DRM vrij zijn, in meerdere formaten worden aangeboden en je gratis kunt updaten naar nieuwe versies. Wanneer een gekochte digitale uitgave door DRM beschermd is, dan haal ik die er gelijk af.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top