De Dropquest 2012: ook leuk voor informatiespecialisten

Voor de tweede keer organiseert Dropbox dit jaar de Dropquest. Ook de 2012 editie is wederom een online verhalende puzzeltocht waarbij je door puzzels oplossen en hints in het verhaal steeds een stap verder komt. Het leuke ervan is dat het tegelijk (natuurlijk) een promotieactie van Dropbox is: bij een groot deel van de puzzels heb je de Dropbox website en je Dropbox account op hele creatieve manieren nodig om ze op te kunnen lossen. Bij start van de Dropquest krijg je een Dropquest 2012 map in je Dropbox waarbij zowel hints en ondersteunende bestanden opduiken naar mate je verder komt maar ook de verslagen van alle hoofdstukken netjes automagisch in je map komen als de puzzels oplost.

Gisteravond ging de Dropquest formeel van start en wereldwijd waren duizenden mensen bezig om zo snel mogelijk (er zijn prijzen te winnen) alle puzzels op te lossen. Rekenpuzzels, logische puzzels maar ook veel puzzels waar je met beeld, geluid en Dropbox functionaliteiten aan de slag moest.

Mijn favoriete puzzel was er eentje waarin je een kleurenschema kreeg met een verhaaltje erbij waardoor je kon afleiden dat het schema geïnverteerd moest worden. De afbeelding opslaan naar je pc en vervolgens openen in een fotobewerkingsprogramma was mijn vervolgstap. Als je dan de afbeelding ‘inverteert’ kreeg je de volgende afbeelding.

Uit het verhaaltje kon je afleiden dat je de verkeerde vakken moest nemen en dan iets in de bestandsgeschiedenis van je eigen Dropbox account moest zoeken. De drie verkeerde vakken bevatten een Maand, Datum en Jaar (Year) en jawel, als je naar die datum in je geschiedenis ging (in 2005), dan stond daar de hint naar de volgende puzzel. Briljant.

Nu was dat één van de puzzels die ik helemaal zelf opgelost heb maar ik ben de eerste om toe te geven dat ik in mijn eentje niet in staat ben om al die puzzels op te lossen. Gelukkig is zo’n puzzeltocht ook erg leuk voor informatiespecialisten. Het gaat namelijk niet alleen om de puzzelvaardigheden, met een beetje zoekvaardigheden kom je ook een heel eind.

En dus zat ik op een forum met andere Dropquest puzzelaars ideeën uit te wisselen, gebruikte ik Google Goggles om een sudoku snel op te lossen, vond ik een handige site om een schuifpuzzel op te lossen (ik ben daar gigantisch slecht in) en gebruikten we Google Docs om alle hints en oplossingen vast te leggen. En maar goed ook want er zaten een paar diabolisch lastige puzzels tussen die ik nog steeds niet snap. Gelukkig dat er slimmere mensen dan ik meededen.

Uiteindelijk, na zo’n 5 uur, waren de puzzels opgelost en het verhaal afgerond. De winnaars hebben het op eigen kracht gedaan maar zelf voelt het meer alsof ik aan een crowdsourcingproject deel heb genomen. Met een gigantisch team van puzzelaars hebben we de klus samen geklaard en weet je, eigenlijk vond ik dat nog het allerleukste aan de hele Dropquest! Volgend jaar ben ik er weer bij.

Je kunt trouwens nog steeds de Dropquest 2012 doen natuurlijk, ook al is de tijdsdruk en het groepsgevoel er nu wel af. Het enige wat je nodig hebt is een Dropbox account en zin om te puzzelen. Heb je die nog niet, voel je vrij om van een referral van me gebruik te maken. Ook als je er al 1 hebt, tijdens het oplossen van alle puzzels krijg je uiteindelijk ook nog 1 GB gratis ruimte in je Dropbox account erbij. Mooi meegenomen, toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top