De bibliotheek dichtbij in je Google tekstverwerker

Vroeger. Ja, toen ik mijn hbo studie deed in de eerste helft van de jaren 90. Ik schreef mijn verslagen in WordPerfect 5.1 nadat ik uren in de bibliotheek had doorgebracht om alle informatie bij elkaar te sprokkelen die ik kon vinden. Veel kopietjes van artikelen en soms maakte ik kaartjes waar ik verwijzingen op noteerde zodat ik die kon opnemen in het verslag. He, je zat nu eenmaal op de bibliotheekopleiding natuurlijk.

Internet veranderde dat allemaal enorm. Je kunt alle informatie vinden vanaf je pc, tablet en zelfs telefoon die je maar nodig hebt en de kopietjes en kaartjes zijn vervangen door aantekening in mijn Dropbox, social bookmarking en tools als Evernote. Het basisproces echter dat ik vooraf alle informatie en linkjes verzamel blijft ongewijzigd. Voor blogposts bijvoorbeeld zoek ik eerst alles bij elkaar in mijn browser en tijdens het tikken van ook deze tekst staan er 5 tot 10 tabbladen open waar ik gebruik van maak tijdens het componeren van de blogpost.

Google heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan Google Docs Drive waar ik 20 jaar geleden, als student, heel erg blij van was geworden en die mijn werkwijze, inmiddels behoorlijk ingesleten, waarschijnlijk behoorlijk veranderd zou hebben. De bibliotheek waar ik naar toe ging -en nog steeds naar toe ga dus- zit nu in je document zelf. De Google zoekfunctionaliteiten opgenomen in de Google tekstverwerker. Een heel logische stap eigenlijk als je er over nadenkt en bizar achteraf dat het er al jaren geleden niet in zat.

In een Google document open je onder Tools de Research kolom in het menu. In die rechterkolom kun je vervolgens zoeken op (standaard) alles wat je normaliter in Google kunt vinden maar ook specifiek op afbeeldingen en citaten. Je hoeft niet eens per se een zoekterm in te geven want als je een woord of zin selecteert uit je document, dan kun je die met een rechtermuisklik ook meteen als zoekterm opgeven.

Het selecteren van een woord of zin en rechtsklikken is ook zinniger want je wilt wat met de informatie die gevonden wordt in de Research kolom natuurlijk. Bij de gevonden resultaten krijg je mogelijkheid om een preview te doen, waarbij de site als thumbnail getoond wordt zodat je kunt beoordelen of het ook een relevante site is. Insert link maakt een hyperlink van het geselecteerde in je document naar de site toe die je gevonden hebt terwijl Cite een voetnoot toevoegt achter het geselecteerde met daarin een referentie naar de gevonden site. Helaas is bij die laatste optie het volgens mij niet mogelijk om de gebruikte standaard voor citaties aan te passen.

Een hele handige nieuwe functionaliteit die me weliswaar niet verleidt om afscheid te nemen van Word 2010, tekstbestandjes in Dropbox en Evernote maar die er wel voor zal zorgen dat ik Google Drive niet alleen maar gebruik voor opslaan en bewaren van documenten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

  • Ik vind het prachtige ontwikkelingen maar ben er wel ambivalent in. Ik heb zelf leren zoeken met zoekmachines. Rekening houdend met zoektermen, homoniemen, synoniemen, context enz en hoewel ik Google’s standpunt (wat ze ook noemen in hun aankondiging van Knowledge Graph) wel snap om een eind te breien aan het matchen van resultaten met queries, betekent het wel dat het allemaal nog meer onzichtbaar wordt waarom je vindt wat je vindt.

   Als webveteraan (klinkt beter dan oude zak) ben ik ook dol op sites vinden die niets te maken hebben met waar ik naar zocht en tja, Google doet zijn uiterste best om die ervaring tot een minimum terug te brengen :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top