Stroomlijnen van informatie met ifttt

Het grote nadeel van vele webdiensten gebruiken is dat het allemaal zo versnipperd raakt. Updates op Twitter en soms op Facebook en LinkedIn, foto’s op Instagram, bookmarks in Delicious en Pinboard, mailen in GMail, feeds lezen in Google Reader, enz enz. Vaak wil ik ook interessante dingen die ik zie kunnen bewaren om er later nog eens naar te kijken of te gebruiken voor een artikeltje of blogpost. Ik gebruik mijn mailbox(en) als een soort verzamelpunt waar met notificaties ook zaken uit andere sociale platforms binnenkomen maar daar zitten wel behoorlijke beperkingen aan. De grootste is dat het ofwel een hele hoop mailtjes oplevert omdat die diensten nou eenmaal niet verfijnd werken dan wel dat het handmatig moet zodat je ook alleen die dingen bewaart die je wilt bewaren.

Vorig jaar had ik al ifttt ontdekt. If This Then That. Een simpel idee, een simpele website maar enorm nuttig om precies te doen wat ik wil: selectief informatie uit de webdiensten die ik gebruik doorsluizen naar 1 plek. Ik heb het een tijd gebruikt om bepaalde tweets te laten doormailen maar vanochtend besloot ik om mijn Evernote account eens af te stoffen en te promoten naar de rol van centrale vergaarplek.

Hoe werkt ifttt?

Na het aanmaken van een account kun je Taken in gaan stellen. Alle taken volgen het If This Then That principe als een wizard: eerst een voorwaarde, een trigger, bij een dienst die je gebruikt, dan de actie die ifttt doet naar een andere dienst, de action channel.

Er zijn honderden combinaties te maken op deze manier maar ter illustratie enkele van mijn taken:

 • Alle tweets die ik als favorite bestempel komen in een eigen notebook in mijn Evernote account onder vermelding van de username en datum;
 • Nieuwe foto’s die ik op Instagram plaats belanden ook in mijn Evernote account;
 • Items uit een RSS feed in Google Reader die ik een ster geef gaan eveneens naar Evernote;
 • Als ik een mailtje krijg in mijn GMail van een specifiek iemand, dan krijg ik een SMS;
 • Zodra ik een YouTube video toevoeg aan mijn favorites playlist, dan gaat een mailtje naar GMail die vervolgens een eigen label meekrijgt daar.

De diensten die als trigger kunnen dienen, zijn vaak niet dezelfde als waar je resultaten naar toe kunt sturen en het verschilt ook van dienst tot dienst hoe verfijnd je kunt werken. Bij Twitter kun je kiezen uit 11 triggers terwijl anderen, zoals Dropbox, er vaak slechts 2 hebben. Desondanks zijn ze bijna zonder uitzondering specifieker en zonder uitzondering nuttiger dan wat de diensten zelf leveren aan mogelijkheden. Via ifttt kun je zelf keuzes maken hoe je de informatie wilt stroomlijnen, of het nu is om te lezen, bewaren of opnieuw te gebruiken.

Als je zelfs maar van 1 of enkele van de door ifttt ondersteunde webdiensten gebruik maakt, dan is het absoluut de moeite waard het eens een keer te proberen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Hoi Raymond,
  ik weet niet of je mij kunt helpen, maar ik heb ifttt vandaag ontdekt en wilde mijn tweets aan een facebookpage linken. Maar het is toch de bedoeling dat als ik iets post op twitter dat het dan automatisch op die facebookpage komt of heb ik dat verkeerd begrepen? Want het gaat niet automatisch, maar alleen wanneer ik de tekst die ik gepost wil hebben invul op de ifttt site… Tnx alvast, Sabine

  Reply

  • Je tweets naar jouw Facebook status updates laten gaan bedoel je? Dat kan inderdaad. Facebook heeft er overigens een eigen voorziening voor die je vanuit Facebook je Twitter account laat koppelen op https://apps.facebook.com/twitter/ maar dat terzijde

   Via ifttt kan het ook door de volgende stappen te doen:

   – New task
   – Choose a trigger -> Twitter
   – ‘New tweet by you’
   – Optioneel aanvinken van include retweets en/of @replies
   – Choose action channel -> Facebook
   – ‘Create a status message’
   – Default staat er Text als blokje (of {{Text}}) en dat kan & moet zo blijven staan

   Voor zowel Twitter als Facebook moet je eenmalig ifttt toegang geven tot je accounts overigens maar daar zal ifttt automatisch om vragen zodra je deze diensten ook gebruikt voor een taak.

   Hopelijk lukt het nu wel!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top