Prutsen met software: blu-ray afspelen in VLC

Het is een zegen en soms een vloek tegelijk. Of het nu software, hardware of een (nieuwe) webdienst is, ik wil er altijd mee spelen, mee prutsen, mee experimenteren. Wat doet het? Hoe werkt het? Kan ik er wat mee? Die laatste vraag is trouwens zeer ondergeschikt want alleen al het uitproberen en kijken wat het doet, dat is al voldoende voor me. Heel soms gebruik ik het nog nadat ik uitgespeeld ben maar het is de uitzondering en niet de regel. Ik houd er in ieder geval wel regelmatig een blogpost aan over en dat is ook leuk natuurlijk.

VLC media player is niet erg nieuw. Sterker nog, het bestaat al vele jaren en is een open source mediaplayer die op vele platforms (besturingssystemen) draait. Het grote voordeel is dat het zelf geen externe codecs nodig heeft om zo’n beetje alle video en audioformaten af te spelen die je op je pc verzameld hebt. Het is niet de enige die doet doet -er zijn vele concurrenten- maar ik kan alle open source inspanningen nu eenmaal erg waarderen als alternatief voor je blauw betalen voor minder functionaliteiten. Daarnaast krijgt elke (grote) versie van VLC een codenaam mee en zijn dit telkens namen die uit de Discworld / Schijfwereld boeken van Terry Pratchett komen, waar ik ook al een zwak voor heb.

Versie 2.0 kwam na jaren wachten eind vorig jaar dan eindelijk uit. Met de codenaam ‘Twoflower’ (ga nu onmiddellijk de eerste twee delen van Discworld lezen, deze post is er nog wel als je terugkomt!) introduceerde VLC wat ze zelf ‘experimentele ondersteuning van blu-ray’ noemden. Ze hadden me net zo goed een uitnodiging kunnen sturen om te gaan prutsen met die verwoording natuurlijk. Sinds enkele maanden heb ik ook een blu-ray drive in mijn pc zitten die ik tot nu toe nauwelijks gebruik. Reguliere software om blu-ray schijven mee af te kunnen spelen is best redelijk prijzig en dat komt omdat de gemiddelde blu-ray beveiligd is met allerlei technieken om ‘misbruik’ te voorkomen. Leveranciers moeten een licentie kopen en hun ziel overhandigen om de mogelijkheid tot afspelen van een blu-ray schijf op een pc in te kunnen bouwen in hun software. En licenties kosten veel geld.

Enfin, ‘experimentele ondersteuning van blu-ray’ blijkt dus te betekenen dat als je niet beveiligde blu-ray schijf hebt, je deze nu met VLC media player kunt afspelen. Open source media player en dure licenties gaan nu eenmaal niet samen. Als je bedenkt dat alle schijven die in de (web)winkels verkocht worden beveiligd zijn, dan houd je dus alleen zelf gebrande schijven over die werken. De meeste van dat soort zelf gebrande schijven komen voort uit ‘misbruik’ door anderen en zijn legitiem gedownload uit illegale bron. Zo is de cirkel van ironie weer rond.

Maar ach, ik was nog maar net begonnen met prutsen en dan is de volgende uitdaging om alsnog het afspelen van reguliere en beveiligde blu-ray schijven mogelijk te maken. Dat betekent dat VLC gebruik moet gaan maken van de AACS bibliotheek die de DRM verzorgt en de toegang ‘beheert’ van de software tot de schijf. Het lange technische verhaal snap ik zelf nauwelijks maar het internet zit vol met slimme mensen en het leek me dat in de afgelopen 5 maanden iemand toch wel dezelfde puzzel had pogen op te lossen.

Dat klopte.

Eén eenvoudige Google actie was voldoende om de werkwijze te vinden en 2 minuten later kon ik een film op blu-ray afspelen op mijn pc. Wel een beetje jammer dat het zo makkelijk ging.

En een beetje jammer dat ik deze functionaliteit ook nooit meer zal gebruiken want mijn blu-ray films kijk ik liever beneden op de tv ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Hallo, Ik hoop dat u me kan helpen met het afspelen van een Bluray in VLC. Het plaatsen van de AACS bibliotheek en de KEYS database werkt namelijk niet. Wat heeft u gedaan zodat het wel werkte?

  Met vriendelijke groet

  Daan Steeman

  Reply

 2. Ik krijg de file KEYDB.cfg niet gekopieërd, ik kan hem niet plakken de de file aacs, er staat dan geen plak commando.
  Wat doe ik verkeerd ?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top