TEDTalk Jean-Baptiste Michel: The mathematics of history

Een hele korte TEDTalk over hoe je patronen en (wiskundige) wetmatigheden kunt ontdekken als je maar genoeg geschiedkundige gegevens beschikbaar hebt. Jean-Baptiste Michel illustreert dit aan de hand van twee voorbeelden over de ontwikkeling van gesproken taal en hoe dodelijk oorlogen zijn gerelateerd aan hun grootte. Het doet me een denken aan die (fictieve) wetenschap uit de Foundation boeken van Isaac Asimov, de psychohistory, waarmee Hari Seldon aan de hand van geschiedenis, sociologie en wiskunde het gedrag van hele maatschappijen en werelden kon voorspellen.

Zover zal het wel niet komen maar het is een interessante gedachte wat je zou kunnen doen als je alle geschreven (geschiedkundige) documenten gedigitaliseerd hebt en je een enorm grote dataset zou krijgen waarop je analyses zou los laten. Zou je inderdaad patronen ontdekken die je ook kunt gebruiken om een beetje de toekomst te voorspellen? Of wordt dat net als het weerbericht waarbij je blij mag zijn als het ongeveer 24 uur vooruit kan inschatten of je een paraplu of een zonnebril nodig hebt?

What can mathematics say about history? According to TED Fellow Jean-Baptiste Michel, quite a lot. From changes to language to the deadliness of wars, he shows how digitized history is just starting to reveal deep underlying patterns.

Jean-Baptiste Michel looks at how we can use large volumes of data to better understand our world.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top