Over hoe ik zelf blog


De aanleiding voor deze blogpost is het onderwerp van #blogpraat vanavond: mobiel bloggen. Ik was namelijk eind vorige week op twitter bezig uit te leggen waarom dat voor mij niet werkt en hoe mijn ‘blogproces’ dan wel verloopt. Dat is typisch weer zoiets dat je slecht in een aantal tweets kwijt kunt dus ik dacht dat het wel handig zou zijn als ik er een blogpost aan waag. Wie weet kunnen andere bloggers dan ook eens laten weten hoe ze nou eigenlijk met enige regelmaat die blogposts produceren. Een soort behind the scenes als het ware. Ik ben er in ieder geval nieuwsgierig naar.

Ik sla even het hele inspiratiedeel over om met een onderwerp op de proppen te komen. Daar heb ik niet echt een proces voor en zodra ik daar zelf enig patroon in herken maak ik daar wel een andere blogpost van. Nee, wat doe je als je het onderwerp te pakken hebt, wellicht al wat formuleringen in je hoofd hebt zitten en er eens voor gaat zitten? Tot het moment van op publish klikken.

Kip of ei? Titel of blogpost?
Ik houd van een goede volgorde en aangezien ik in WordPress altijd eerst een titel moet ingeven (staat bovenaan in het scherm) bedenk ik die eerst. Het komt wel eens voor dat ik tijdens het tikken van de blogpost een andere kant op ga dan ik oorspronkelijk gedacht had en dat ik de titel achteraf aanpas maar normaliter heb ik eerst de titel en dan volgt de rest. Dat zal ongetwijfeld anders zijn voor andere bloggers maar zelf vind ik het fijn werken. Vaker wel dan niet helpt het bedenken van een titel me ook bij het afbakenen van het onderwerp van de blogpost zodat ik juist niet een andere kant op ga. Het is niet alleen de lezer of Google die een titel essentieel vinden, ook ik zelf gebruik het als een kapstokje waar ik de rest van de blogpost aan ophang.

Alleen tekst of ook een afbeelding?
Ook al gebruikte ik op mijn eerste blog vele jaren geleden nooit afbeeldingen, op dit blog doe ik dit bijna altijd. Ik wijk wel eens af maar bijna alle blogposts van de laatste maanden beginnen met een afbeelding. Soms een screenshot als ik software of iets van het internet bespreek en anders een logo of een foto. Over waar ik die foto’s vandaan haal heb ik wel eens eerder geschreven maar het vinden van een foto (of het maken van screenshots met Snagit) is eigenlijk altijd de eerste stap die ik maak voor een nieuwe blogpost. Daar zit trouwens nog best wel wat tijd in als je iedere dag blogt.

Voorbereid of uit de losse pols?
Dat doe ik beide. Alle dingen waar ik naar toe wil linken of die ik wil citeren, die zoek ik van te voren op. Geen lijstjes maar tabbladen in mijn browser waar de url’s of citaten eenvoudig uit gekopieerd kunnen worden. Twee monitoren hebben bij je pc, zoals ik dat heb, is echt geen vereiste maar mensen, wat werkt dat fijn met bloggen als je blogt op 1 monitor en al het overige op je andere monitor kunt zetten. Vervolgens tik ik mijn blogposts bijna altijd uit de losse pols en haal daarna alle gruwelijke grammaticafouten eruit. Tikken, lezen, corrigeren, nog een keer lezen en dan pas publiceren.

Overal bloggen of vaste plek?
Vol jaloezie zie ik andere bloggers livebloggen vanuit evenementen. Met afgunst lees ik dat sommige bloggers, eenmaal getroffen door inspiratie, hun laptop pakken (op een vage manier heel vaak een Macbook) en ter plekke een blogpost produceren. Mobiel bloggen klinkt vervolgens ook heel erg tijdbesparend, helemaal omdat ook ik met tablet en telefoon rondsjouw. Maar helaas, het is allemaal niet aan mij besteed. Ik moet er echt voor gaan zitten. Op een plek waar geen andere mensen zijn, zoals mijn zolderwerkkamer, die me afleiden. Achter mijn pc -die met de twee monitoren- waar ik mijn foto’s en screenshots zoek of maak, waar ik soms wacht op inspiratie, waar ik linkjes en citaten bij elkaar zoek en waar ik ongestoord uit de losse pols kan gaan typen. Waar ik rustig kan nadenken om tenminste de allerergste grammaticale blunders te voorkomen of te corrigeren.

Bloggen is eigenlijk een ritueel geworden voor me. Met vaste ingrediënten en randvoorwaarden. Waarmee redelijk eenvoudig elke dag blogpostjes tevoorschijn komen en waar het meteen mis gaat als er niet aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Als ik dus niet een uurtje op mijn zolderwerkkamer kan zitten. Als ik poog mobiel te gaan bloggen. Brrr ;)

En? Hoe bloggen jullie? Vaste patronen met regelmaat? Of doe/kun je het op alle uren van de dag, waar dan ook?

@foto via Krisolin (Flickr)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Ha Raymond,

    Ik heb geloof al eens verklapt hoe ik in grote lijnen te werk ga. Ik begin meestal te schrijven als de tabblaadjes met links en bronnen nog geopend zijn. Als er geen tijd is om te bloggen bewaar ik de artikelen in de mailbox of read it later ofzo. Maar uiteindelijk is de werkwijze ondergeschikt aan de motivatie toch? Feit is dat je het gewoon blijft doen en ik je graag mag lezen. Bloggende vakgenoten zijn geen vanzelfsprekendheid. Keep it up!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top