Over het maken van backups van je WordPress blog


Je kunt je blog niet ‘werken met informatie’ als ondertitel meegeven zonder dat je ooit aan backups gedacht hebt. Nu heb ik uitgebreide backupprocedures voor alles en nog wat maar valt het een beetje tegen wat je standaard kunt doen met je WordPress blog terwijl dat wel een beste ramp zou zijn als zo ineens poef mijn domein en dus ook blog van het internet zou verdwijnen.

Op dit moment maak ik gebruik van wat er standaard kan in WordPress. In het dashboard (van mijn gehoste versie, ik denk niet dat de wordpress.com blogs die optie hebben maar verbeter me gerust) kun je bij Tools kiezen voor Export. Hier kun je een XML bestand laten genereren met daarin alle postjes en de bijbehorende metadata. Auteur(s), categorieën, tags enz zijn allemaal aanwezig. Dat werkt extreem goed en snel en mbv dat export bestand kun je eenvoudig elders je blog terugzetten. Als je op een andere plek een schone WordPress installatie neerzet kun je bij Tools en dan Import dat bestand weer importeren en al je posts zijn weer terug.

Dat is echter niet genoeg want in dat exportbestand zijn enkele belangrijke zaken niet meegenomen. Je plugins, je theme(s) en alle geuploade media die in je blogposts getoond worden ontbreken. Daar maak ik dus handmatig een backup van door de gehele wp-content map periodiek te kopieren naar mijn pc en die dan te archiveren. De werkende backup bestaat dan uit die wp-content map plus het geëxporteerde XML bestand en samen kun je daarmee je blog weer terugzetten. Geprobeerd en dat werkt zelfs best vlot.

Het probleem is dat het backuppen van die wp-content map, de benodigde WordPress bestanden dus, handwerk blijft. En daarmee sluipt het gevaar ook binnen want dat laat ik toch te vaak voor wat het is. Gevaarlijk omdat bij elke blogpost afbeeldingen gebruikt worden die niet veiliggesteld zijn. Dus ging ik op zoek naar plugins die je WordPress blog kunnen backuppen.

Daar zijn er heel wat van.

De meeste echter maken alleen een backup van je database. Geen enkele van de gratis plugins was vervolgens in staat om behalve een backup ook een restore te doen als je blog ineens van het internet zou verdwijnen. Wat heb je aan een backup als je het niet terug kunt zetten op een andere plek?

Die vraag is precies het verkoopargument van een betaalde plugin, BackupBuddy. Dat is een redelijk prijzige plugin ($80 voor gebruik op max 1 site) die echter aanzienlijk meer doet dan de gratis tegenhangers.
Na installatie en activering van de plugin krijg je een nieuwe menu optie in het dashboard van WordPress. Met een handige Getting started uitleg, natuurlijk de settings en de Backup & Restore mogelijkheid.

BackupBuddy biedt de mogelijkheid om alleen een backup te maken van de database of een volledige backup te maken waarin zowel de database als ook alle WordPress bestanden meegenomen worden. Je gehele WordPress installatie wordt dan als een zip bestand in een vaste lokatie op je server geplaatst waarbij je de mogelijkheid hebt om het via je dashboard te downloaden of meteen te laten versturen naar Amazon S3 opslag, Dropbox, een ftp account of naar een mailbox.

Dat klinkt ideaal en dat bleek het uiteindelijk ook wel te zijn maar ik had nog wel even moeite om het allemaal werkend te krijgen. Na bijna 6 jaar bloggen heb ik geen enorm grote WordPress installatie maar een kleintje is het ook niet. In eerste instantie kreeg ik allerlei time-out meldingen van BackupBuddy. Dat bleek te liggen aan de compressie van het zip bestand dat op mijn server in ieder geval niet te groot kon/mocht zijn. Na het afvinken van de optie om het zip bestand te comprimeren (wat ook aanbevolen werd als je time-out meldingen krijgt) werkte het vliegensvlug maar groeide mijn backupbestand van 90MB naar 140MB. Hoe dan ook te groot om te laten mailen (Gmail accepteert max 25MB aan bijlagen) of te laten doorsturen naar mijn Dropbox. De instellingen van mijn webhost zorgen ervoor dat ik kennelijk maar max. 65 MB naar Dropbox kan doorsturen.

Op een tweede blog van me bij een andere webhoster ging het echter totaal niet. Door de serverinstellingen ging BackupBuddy in de compatibiliteitsmode en hoewel de link naar de site van BackupBuddy heel behulpzaam een voorbeeldmail liet zien die je naar je webhoster kunt sturen met daarin de vereiste instellingen, was dat nou net niet de bedoeling.

Werkt het wel, zoals op dit blog, dan is BackupBuddy echt een mooie oplossing. Je kunt volledige backups (of alleen de database) handmatig maken of automatisch op vaste momenten laten uitvoeren. Met 1 klikje download je die backup en plaats je het eventueel zelf in je Dropbox, Google Drive of wat je ook maar handig vindt. Het echte nuttige van BackupBuddy zit hem in het terugzetten van zo’n volledige backup. Je kunt een klein script downloaden uit je dashboard, importbuddy.php, waarmee je op een andere plek -samen met het backupbestand- met een wizard je gehele WordPress installatie vanaf de backup kunt terugzetten. Volledig werkend, precies zoals het was op moment van het maken van de backup.

Voer je dat script uit icm de backup op je server waar je huidge weblog gewoon (werkend) staat, dan zet BackupBuddy je WordPress blog terug naar het moment van het maken van de backup. Een soort herstelpunt voor de Windows ervaringsdeskundigen onder ons. Ideaal als je om wat voor reden dan ook je blog zelf kapot hebt gemaakt en helaas moet ik toegeven dat ook wel eens gedaan te hebben.

Het werkt fijn, het werkt snel en de mogelijkheid om de backup ook veilig en zonder gedoe terug te zetten is een absoluut pluspunt. Of het je 80 dollar waard is, is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden maar als je veel waarde hecht aan je blog en je hebt geen goed werkend plan voor het maken (en terugzetten) van een backup, dan is dit toch wel degelijk het overwegen waard.

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited. Dank aan Erik Hulsken voor het beschikbaar stellen van een sitelicentie op BackupBuddy.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Tsja, 75 dollar om een backup te maken, dat vind ik nou weer net iets teveel van het goede… Mijn hoster maakt (als het goed is) ook periodiek backups en ik weet dat mijn hoster wel redelijk behulpzaam is, dus ik neem aan dat ik alles wel terug kan krijgen als er ooit iets misgaat. Maar ach, als ik alles kwijt ben, wat dan nog? De meeste informatie is op zich leuk om te bewaren en nog eens terug te lezen, maar een blog bezit zelden informatie die daadwerkelijk tijden later nog actueel genoeg is om zinnig te zijn. Ik bedoel: de prijs van deze plugin kan volgende week al veranderd zijn. Of ze stoppen over een paar maanden met updaten van hun software en je kan gedag zeggen tegen deze software gebruiken bij nieuwe versies van WordPress… Het internet is in mijn ogen te snel om backups te maken, tenzij het gaat om informatie die je nodig hebt buiten het internet (zoals webshops).

  Reply

  • Ik zou zelf ook niet snel 75 dollar betaald hebben, maar dan vooral omdat mijn ‘oude’ backupprocedure wel omslachtiger is maar uiteindelijk gratis is. Je betaalt dan best veel geld voor het gemak.

   Nu ben ik wat minder relativerend dan jij bij het idee dat ik alles kwijt zou zijn op mijn blog. Ik heb er wel ruim 5 jaar in geïnvesteerd, ben er tegenwoordig dagelijks mee bezig en zou balen als een stekker als het ooit foetsie zou zijn.

   Uiteindelijk is de afweging of je gaat backuppen, laat staan om er 75 dollar (of meer) voor te betalen, natuurlijk aan een ieder zelf. Kun je leven met het verlies, dan vooral niet doen. Ben je er aan gehecht of zelfs van afhankelijk op wat voor manier dan ook, dan zou ik op zijn minst kijken hoe je dat veilig stelt.

   Reply

   • Ik heb natuurlijk wel backups van m’n database, maar dat doe ik zo eens in het half jaar als ik er weer zin in heb. Dat zegt al genoeg om hoeveel ik eigenlijk geef om mijn eigen getypte teksten… Ik zie het blijkbaar meer als iets voor het plezier dan iets dat ik altijd zou willen bewaren.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top