Makkelijk zelf infographics maken met infogr.am


Je kunt tegenwoordig geen artikel lezen op internet of er staat wel een infographic bij. Wikipedia definieert infographics als: “een informatieve illustratie die een informatieve weergave geeft van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrondartikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.

Infographics maken het handig om (veel) cijfermateriaal op een aantrekkelijke wijze te presenteren waarbij je conclusies en gesignaleerde trends meteen kunt visualiseren. Probleem is echter dat je redelijk bedreven moet zijn met specialistische software om ze ook snel en doeltreffend te maken. Infogr.am poogt echter infographics via een webapplicatie aan te bieden waarbij je zonder enige kennis van software of programmeren met een WYSIWYG interface aan de slag kunt.

Je kunt (moet) inloggen met je Facebook of Twitter account bij infogr.am waarna je de mogelijkheid krijgt aan de hand van een (nog beperkt) aantal templates een nieuwe infographic te maken of een nieuwe grafiek. Voor beide geldt dat je met een paar klikken titels en legenda’s toevoegt en dat je de gegevens van de infographic of grafiek zelf in een Excel achtige spreadsheet kunt invoeren of importeren.
Dat levert je in enkele minuten een prima ogende infographic op die wellicht wat generiek oogt, zeker omdat er nog maar drie templates beschikbaar zijn maar vooral als dit uitgebreid wordt dan is infogr.am wel een dienst om in je bookmarks te houden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top