Google Transparency Report voor 1,2 miljoen URL verwijderverzoeken per maand

Je kunt een hoop zeggen over Google maar ze doen niet kinderachtig met het delen van informatie. Twee jaar geleden waren ze al begonnen met hun Transparency Report waarin je hun dataverkeer wereldwijd kunt volgen zodat zichtbaar is welke Google diensten bijvoorbeeld geblokkeerd worden door verschillende overheden. Ook laten ze zien hoeveel verzoeken ze uit elk land krijgen van overheden en/of rechtbanken voor gegevens van Google gebruikers, inclusief hoe vaak ze die verzoeken inwilligen. Niet geheel verrassend staat Amerika ver bovenaan qua aantallen verzoeken en bungelt Nederland een beetje onderaan mee. Gelukkig maar.

Nieuw in Transparency Report is de het kopje Removal Requests waar alle URL verwijderverzoeken nu getoond worden die Google ontvangt van auteursrechthebbenden en belangenorganisaties. Zo goed als realtime worden ook de individuele verwijderverzoeken getoond inclusief welke domeinen het hier betreft. Wederom niet geheel verrassend komen hier dagelijks zo’n beetje alle grote en kleine torrentsites voorbij. In hun aankondiging van deze nieuwe opties geeft Google dan ook aan dat door dit proces transparanter te maken ze het hele systeem van terechte meldingen, onzinnige meldingen en webmasters de mogelijkheid te geven een eventuele verwijdering aan te vechten, ook beter werkend kunnen maken.

Met ruim 250.000 van deze URL verwijderverzoeken per week mag je in ieder geval concluderen dat de belangen alleen maar groter worden.

Overigens, de URL’s die verwijderd zijn kun je nog steeds wel indirect benaderen als je ze tegenkomt in Google zoekresultaten. Door te klikken op de link van de ‘DMCA complaint’ kom je op de meldingspagina terecht waar je kunt zien wie het verzoek gedaan heeft, om welk beschermd werk het gaat en welke url’s allemaal eronder vallen. Een eenvoudige copy & paste van de url in je adresbalk van je browser volstaat dan. Wat je alleen doet omdat het onterecht verwijderd is natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. een zoekfunctie was wel handig geweest. Ik ben wel benieuwd naar de cijfers mbt tot de HBO Kennisbank bijvoorbeeld. :o)

    Zou Google trouwens alleen aan de hand van de DMCA reageren? Dat is wel erg USA gericht voor zo’n wereldwijd bedrijf. Dat zou het werk van Brein, dat zich volledig richt op het NL recht, in een ander daglicht stellen (of dat van Google, t is maar hoe je het bekijkt).

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top