Wie kan er allemaal bij mijn Twitter en Dropbox?

Gisteren was het te warm in de avond om op mijn zolderkamer te zitten en dus besloot ik naar de veel koelere woonkamer te verhuizen. Dat had wel het nadeel dat ik daarmee ook naar het Eurovisie Songfestival moest kijken -dat is elk jaar een verplicht nummer in huize Snijders- maar met een laptop, koptelefoon en ereader erbij zou dat te doen moeten zijn. Mijn laptop was voorzien van een verse Windows installatie en daar moest ik Spotify nog op installeren teneinde mijn oren te kunnen beschermen tegen het Eurovisie zanggeweld.

Nu heb ik als gebruiker van het eerste uur nog een aparte Spotify inlog maar de website van Spotify beschouwt dit fenomeen als voltooid verleden tijd: een beetje hippe Spotify gebruiker moet en zal met zijn of haar Facebook account inloggen. Heb je die niet, dan heb je pech want Spotify en Facebook, dat zijn Hele Goede Vrienden. Onafscheidelijk zelfs. Social music is waar Facebook voor gaat en als je niet heel goed de settings van Spotify in de smiezen houdt, dan weten al je Facebook vrienden binnen de kortste tijd dat je weliswaar veel praat over verantwoorde klassieke en jazzmuziek maar thuis stiekem alleen maar naar hardrock en cheesy jaren 80 muziek luistert.

Op mijn ereader zou je dit soort toestanden niet verwachten maar hoewel ik normaliter offline in trein en bus lees zat ik gisteravond letterlijk naast mijn wireless router en kan de Kobo Touch ook online gaan. Dat leek me een goed idee om even de vorige maand gekochte ebooks bij Kobo te synchroniseren naar de ereader toe maar spontaan kwam ook het online component van hun Reading Life tot leven. Deze functie is dat je leesactiviteiten gemeld worden op, jawel, je Facebook tijdlijn. Goed, het is een vinkje in de instellingen die ik zelf (kennelijk) aangezet heb maar voordat ik het wist stond op mijn Facebook tijdlijn dat ik begonnen was met lezen van ‘En dan nog iets’ van Paulien Cornelisse. Wat niet helemaal klopte want dat was toevallig 1 van de gesynchroniseerde gekochte boeken die ik op mijn tablet aan het lezen ben en niet op mijn ereader.

Vanochtend moest ik denken aan al die apps en webdiensten die ik -om wat voor redenen dan ook- gekoppeld heb aan mijn Dropbox en Twitter accounts. Facebook gebruik ik nauwelijks maar die twee, dat is een ander verhaal. Welke apps, welke webdiensten heb ik allemaal toegang gegeven?

Dropbox integratie en samenwerking komt redelijk veel voor bij de apps die ik gebruik maar ik koppel het ook wel eens aan (soms wat vage) apps die ik alleen kort uitprobeer. Dropbox heeft, behalve een overzicht van alle apparaten die een Dropbox client hebben voor jouw account, ook een overzicht van alle apps die toegang hebben tot alles in jouw account. Daar bleken er maar liefst 15 te staan, inclusief 6 apps die ik niet (meer) gebruik en die ik meteen verwijderd heb. Ik sta er nog van te kijken dat ik 9 apps over heb die iets met mijn Dropbox account doen/kunnen.

Dat valt echter in het niets vergeleken met mijn Twitter account. Hoe vaak worden accounts tegenwoordig niet gehacked waarna er allerlei DM’s verstuurd worden naar je followers? Oorzaak nummer 1 is een malafide app of webdienst die je zelf ooit toegang hebt gegeven tot je account. Ik had die lijst met apps vorig jaar al een keer opgeschoond maar heb enorm onderschat hoeveel van die webapps je eigenlijk toestemming geeft. In mijn overzicht van apps stonden er maar liefst 93! Goed, ik gebruik Twitter voor van alles en nog wat maar 93?! Verbazingwekkend dat ik niet dagelijks gehacked word!

Ik ga die lijst vandaag en morgen kritisch doornemen en laat alleen die apps staan die ik ook daadwerkelijk (nog) gebruik. En dan niet weer een half jaar wachten voordat ik dit nog een keer ga doen. Misschien ook een tip voor jou om te kijken wie er allemaal toegang hebben tot jouw accounts?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top