Eenvoudig ebooks maken met PressBooks

De ideale (lees makkelijke, gratis en gebruiksvriendelijke) manier om zelf ePub ebooks te maken had ik nog steeds niet gevonden. Word documenten opslaan in RTF formaat en vervolgens in Calibre converteren was tot nu toe volgens mij weliswaar de makkelijkste methode maar het vereist nog steeds dat je het gratis Calibre installeert en de basisfuncties leert van dit overigens prachtig stukje gratis software. Juist als je docenten wilt overtuigen dat het maken van onderwijsmateriaal in ePub formaat meerwaarde heeft, is een extra stukje software installeren een drempel die men liever niet neemt. Dat de daarmee geproduceerde ePub ook nog vol zit met onnodige Word codes, daar begin ik al helemaal niet meer over, laat staan dat je met weer andere gratis software – Sigil – de gemaakte ePub bestanden kunt bewerken en verfijnen.

Wil je echt de koninklijke route bewandelen voor het maken van goed opgemaakte en functionele ePub bestanden, dan heb je de optie van het bepaald niet gratis Adobe Indesign. Indesign is DTP software, bedoeld voor het vormgeven en produceren van publicaties in de brede zin van het woord. Het heeft helaas een enorme leercurve en ondanks het feit dat het binnen onze instelling vrijelijk beschikbaar is voor alle medewerkers zorgt die leercurve ervoor dat het slechts voor een enkeling weggelegd is om hiermee ebooks te maken met eigen content.

Via het forum van ereaders.nl werd ik getipt op een dienst waarmee je via met een webapp gratis ebooks kunt maken. PressBooks is meer dan alleen een webapp, het is gemaakt met WordPress zoals de afbeelding hierboven al duidelijk laat zien. Het vervaagt daarmee een beetje de grenzen tussen bloggen en het maken van ebooks, zeker als je al bekend bent met WordPress.

PressBooks is a simple book publishing tool that makes it easy for authors and editorial teams to generate clean, well-formatted books in multiple outputs: .epub, print-ready PDF, InDesign-ready XML, and of course HTML. We’re in public beta, meaning PressBooks is good enough for professional book production, but we’re still improving things.

PressBooks heeft het Dashboard van WordPress volledig aangepast naar een structuur en opmaak van een ebook. Standaard krijg je geen overzicht van posts en pages maar een structuur van Front Matter, Main Body en Back Matter secties waarin resp. standaard de inleiding, de hoofdstukken en de appendix zijn opgenomen als bewerkbare onderdelen. Alle onderdelen zijn aan te passen en uit te breiden waarmee je gestructureerd je ebook kunt opbouwen. De metadata, de informatie over het boek, is apart opgenomen in het Dashboard net als gegevens over de auteur(s) van het digitale boek.

Aangezien de essentie een blogysteem is, is er ook voorzien in comments. Dat is een bewuste keuze van PressBooks en maakt het ook meteen geschikt om met meerdere mensen samen aan een digitale publicatie te werken. Iedereen kan een eigen account krijgen, zijn of haar eigen hoofdstukken of andere onderdelen toevoegen en commentaar geven op alle onderdelen ervan.

Als alle teksten in het CMS zijn ingevoerd, dan kunnen ze (allemaal of een selectie) als ebook geëxporteerd worden. Daarvoor is de Export functie in het Dashboard aanwezig waarmee je je ebook in ePub, PDF of XML formaat kunt exporteren. Er zijn een aantal vaste templates gedefiniëerd maar je kunt ook je eigen css bestand uploaden om de vormgeving naar eigen wens aan te passen.

Voor een snelle conversie van bestaande Word documenten naar ePub formaat, daar is ook PressBooks natuurlijk niet voor geschikt. Heb je echter een structuur in je Word document zitten die je ook overneemt naar PressBooks toe, dan is het aanmaken van die structuur en het vervolgens kopieren en plakken van de tekst een fluitje van een cent. Afbeeldingen zul je apart moeten uploaden en meenemen in de tekst maar ook dit is niet complex. Je wordt beloond voor je inspanningen met een goed opgemaakt ebook, voorzien van een keurige automatisch gegenereerde inhoudsopgave en die meteen te gebruiken is.

PressBooks kon wel eens die ideale manier zijn om zelf met ebooks maken aan de slag te gaan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Dank voor deze tip! Direct aan de slag gegaan en inderdaad super eenvoudig met kennis van WordPress! Exporteren geeft wel wat problemen of bugs:
  1. pdf versie bevat omslag foto niet
  2. pdf versie pagineert niet goed
  3. pdf versie negeert het gekozen formaat, wordt A4
  4. epub versie synchroniseert, via iTunes, niet met iBooks op iPad. (daardoor epub versie ook nog niet kunnen bekijken).
  Kent u deze problemen en misschien zelfs de oplossingen :)?

  Reply

 2. Hallo Raymond,
  Kun je, als je middels Pressbook, je e-book hebt gemaakt, dat boek dan ook zoals het is verder uitgeven? Ik bedoel dan, via Bol.com, centraal Boekenhuis etc?
  Met vriendelijke groet,

  Reply

  • Dat kan zeker hoewel daar wel meer bij komt kijken dan alleen maar een ebook produceren. Hoewel iedereen tegenwoordig in staat is om zelf een boek of ebook te publiceren, zijn er enkele regels die je als uitgever in acht moet nemen. Zo moet je bijvoorbeeld bij het CB geregistreerd staan als uitgever wil je je ebook via hen distribueren. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus ik durf je niet te zeggen wat er precies voor nodig is.

   Via Bol.com is echter wel mogelijk want zij zitten achter Brave New Books, een selfpublishing platform waarbij je zelf je boek of ebook kunt uitgeven en verkopen. Zij regelen dan de zaken die geregeld moeten worden hoewel dat in het geval van een ebook niet veel zal zijn denk ik. Ook hier heb ik geen ervaring mee (ik heb wel ooit eens gekeken naar de voorwaarden van Brave New Books en raad je zeker aan hetzelfde te doen mocht jet het overwegen) en ik hoor graag als je die route gaat proberen. Je vindt meer informatie over Brave New Books op http://www.bol.com/nl/m/nederlandse-boeken/info-brave-new-books/index.html

   Reply

  • Dat is helaas het nadeel van jarenlang bloggen. Diensten veranderen en verdwijnen maar het is misschien een goed idee om deze blogpost van een update te voorzien ja.

   Reply

   • Het lijkt me ondoenlijk – ook voor bloggers – om alle ontwikkelingen op deze markt helemaal op de voet te volgen. Lezers doen aan vergelijkend warenonderzoek. Zo wordt kennis gedeeld en geüpdatet.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top