Retrogaming op de Sony Tablet S

Behalve dat ik graag (oudere) pc spellen speel in die spaarzame uren die ik nog over heb als ik niet met andere dingen bezig ben, ben ik ook nog groot fan van spellen op consoles. Vooral de Playstation is favoriet en alle versies van deze Sony consoles zijn dan ook in ons huis te vinden. Alleen al de aankondiging jaren geleden van een Playstation telefoon was voor mij al voldoende om daar reikhalzend naar uit te zien en hoewel de Xperia Play wat mij betreft niet helemaal de verwachtingen waar maakte is het nog steeds een prettig apparaat om onderweg mee te spelen.

De Xperia Play was het eerste Android apparaat dat gecertificeerd werd door Sony om ook de door hun uitgebrachte Playstation Store voor Android te kunnen draaien. In deze PS Store staan enkele Playstation 1 spellen die je voor enkele euro’s dan kunt spelen, wat voor de Xperia Play prettig werkt aangezien deze telefoon beschikt over een volwaardige fysieke controller en je niet afhankelijk bent van een onscreen game controller. Ook al blijft het aanbod van klassieke Playstation 1 spellen enorm karig, Sony heeft inmiddels meer van hun nieuwere devices ook gecertificeerd zodat ze gebruik kunnen maken van de Playstation Store. Eén ervan is de Sony Tablet S, hun 9,4″ tablet die eind vorig jaar op de markt verscheen.

De Sony Tablet S heeft als grote voordeel (natuurlijk) dat die van Sony zelf is en dat deze tegenwoordig heel stevig inzet op het Playstation merk. In 1 van de updates begin dit jaar hebben ze de mogelijkheid toegevoegd om een Playstation 3 controller te koppelen aan de Tablet S en waarmee je dan zowel bedraad als draadloos (via Bluetooth) de Playstation 1 spellen kunt spelen. Een onweerstaanbare optie als je een Playstation fan bent en toch al enkele Playstation 3 controllers in huis hebt.

In Nederland is er -tot nu toe- een hele grote maar aan dit verhaal. De Playstation Store is simpelweg niet beschikbaar op de in Nederland verkochte Tablet S en dus heb je weinig aan de extra mogelijkheden die een gekoppelde fysieke controller biedt bij het spelen van spellen. Tenminste, als je je hierdoor laat stoppen want als Sony zelf niet de spellen wil verkopen, dan heb je nog voldoende emulatoren waarmee je (o.a.) alle Playstation 1 spellen kunt spelen die je maar kunt downloaden rippen van je origineel gekochte exemplaren. Hoewel Sony er ongetwijfeld niet blij mee is, is een goede Playstation 1 emulator gewoon te koop in de Play Store.

Men neme dus:

 • Een Playstation 3 controller, inclusief (eenmalig of permanent) het USB oplaadkabeltje die erbij hoort
 • Een USB adapterkabelje voor de Tablet S. Dit is een zgn. OTG kabeltje dat je op Ebay voor een habbekrats kunt vinden ipv goud geld te betalen voor het officiële Sony kabeltje
 • Een Playstation emulator uit de Play Store, in dit geval FPse for Android
 • ISO’s of andere schijf images van de oorspronkelijke Playstation spellen. Zelf eenvoudig te rippen met een tool als IMGburn of met wat speurwerk op internet te vinden

Waarna je vervolgens aan de slag kunt:

 1. Koppel de adapterkabel (het OTG kabeltje) aan de Tablet S, steek daar de usb stekker van het oplaadkabeltje in en prik de PS3 controller daar vervolgens weer in. Zet vervolgens Bluetooth aan op de Tablet S en pair de controller via Bluetooth door op de PS button te drukken als je wireless wilt werken. In dat geval kun je de beide kabels daarna verwijderen. Die stappen staan overigens ook netjes hier uitgelegd met schermafdrukken erbij.
 2. Installeer FPse als je dat nog niet gedaan hebt en zorg dat je zowel een Playstation BIOS bestand als de schijf images van de spellen op de Tablet S hebt staan of de SD kaart
 3. Start FPse en verwijs het naar het gevraagde Playstation BIOS bestand
 4. Open één van de PS1 spellen en controleer dat het spel daadwerkelijk laadt
 5. Tik op de Back toets van Android om het menu te openen van FPse en naar de Settings te gaan. Daar kun je de Gamepad instellingen aanpassen
 6. Controleer of alle toetsen van de PS3 controller ook correct gekoppeld zijn en deactiveer daarna de Onscreen Gamepad. Die heb je gelukkig niet meer nodig.

Bij mij werkte het allemaal vlekkeloos en kan ik nu al mijn Playstation 1 spellen spelen op de Tablet S met de draadloze PS3 controller. Best handig aangezien de resolutie van de Tablet S beter past bij de beperkte grafische mogelijkheden van Playstation 1 spellen dan de full hd tv’s van tegenwoordig. En ach, het is gewoon super leuk om die klassieke spellen op deze manier te spelen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top