Over visitekaartjes, LinkedIn en Evernote Hello

In mijn bureaulade heb ik nog een mooi leren mapje liggen. Daar zitten visitekaartjes in die ik de afgelopen 15 jaar van mensen gekregen heb en die ik -je bent en blijft bibliothecaris- netjes geordend en gearchiveerd heb. Niet alle visitekaartjes zitten erin want de laatste paar jaren is de klad wel een beetje gekomen in het hele visitekaartjesgebeuren en hoewel ik zeker nog nut zie in het zelf afgeven van een visitekaartje, is het hele ontvangen van andermans visitekaartje een sneue herinnering aan een tijd dat je geen alternatief had voor die papieren kaartjes die je nooit terug kon vinden als je ze echt nodig had. De tijd van de rolodex en ook mijn lederen bewaarmapje is gewoon voorbij.

De digitalisering van het visitekaartje heeft natuurlijk wel zijn eigen ontwikkeling gehad. Met de opkomst van de smartphones kwamen er ook diverse apps waarmee je papieren visitekaartjes snel kon inscannen met de telefooncamera en je eigen digitale rolodex kon maken. Dat vond ik met Google Goggles nog wel aardig werken maar je bleef onhandig met die papieren kaartjes bezig. Het loslaten van het fenomeen visitekaartjes en overstappen naar een ander, nog steeds, fysiek medium is ook nog geprobeerd maar ik geloof niet dat Poken een heel groot succes is geworden. Mijn exemplaar ligt stof te vangen in diezelfde bureaula.

Nee, je zakelijke informatie digitaal uitwisselen, dat was en is de logische vervolgstap. LinkedIn is er groot mee geworden en hoewel het zakelijke social media platform veel functies vervult, is het voor mij in ieder geval ook de opvolger geworden van dat leren bewaarmapje. Als ik mensen tegenkom, al dan niet met papieren visitekaartjes, dan voeg ik ze toe aan mijn LinkedIn contacten en op die manier heb ik ze meteen op 1 plek bij elkaar staan. En wie heeft er tegenwoordig nou geen LinkedIn profiel?

Helemaal perfect is dat nog niet want op visitekaartjes schreef ik zelf vaak erbij wanneer, en in welke context, ik mensen ontmoet had. Of vulde ik bepaalde gegevens aan die niet op het kaartje stonden. Dat lukt niet met LinkedIn maar daar is sinds gisteren een leuke aanvulling op gekomen door de makers van Evernote. Evernote Hello is een Android app (het is er ook voor de iPhone) die de functionaliteiten van het contactenoverzicht in je telefoon combineert met die van LinkedIn en Evernote. Het achterliggende idee is dat je informatie over de mensen die je ontmoet kunt vastleggen. Je vult je eigen profiel in en vervolgens kun je gegevens (vergelijkbaar met een Poken) uitwisselen met andere Hello gebruikers als je telefoon NFC ondersteunt. Aangezien nog maar weinig telefoons dat ondersteunen kun je ook handmatig de gegevens toevoegen waarbij je dan gebruik kunt maken van je contactenlijst en de LinkedIn gegevens.

Alle toegevoegde contacten worden gesynchroniseerd in je Evernote account waar je de optie hebt om, vanuit Hello, notities toe te voegen aan de digitale visitekaartjes die je ermee gemaakt hebt. In Evernote kun je die Hello contacten wel taggen maar vooralsnog niet bewerken of voorzien van aanvullende notities. Daarvoor moet je terug naar Hello en dat is wat mij betreft dan ook het enige minpuntje van deze hele handige nieuwe app.

Zit je al in het Evernote ecosysteem? Maak je al gebruik van LinkedIn? Heb je een (Android) smartphone? Dan is Evernote Hello een prachtige aanvulling om behalve al die andere informatiebronnen nu ook andermans contactinformatie op te nemen in je Evernote geheugen en je eigen gegevens uit te wisselen met anderen. Dat laatste zowel via de app als email overigens.

En nu even nadenken hoe ik antwoord op de mail die ik vanochtend binnenkreeg met de vraag of ik nieuwe visitekaartjes wil laten maken …

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top