Over dagelijks bloggen


Zo snel tikken als op de afbeelding hierboven, dat lukt niet altijd. Echter, inmiddels is het bijna 5 maanden geleden dat ik begon met dagelijks bloggen en ik ben toch wel erg tevreden dat het me lukt om dagelijks iets te produceren. Natuurlijk, het zijn niet allemaal stukjes/teksten waar ik (helemaal) tevreden over ben maar dat waren ze vorig jaar ook niet toen ik er slechts enkele per maand schreef.

Ik begon op 13 januari met dagelijks bloggen als een uitdaging voor mezelf. Ik houd van schrijven, ik houd van bloggen en waarom was ik dan tevreden met slechts enkele blogpostjes per maand? Terwijl ik 5 jaar geleden toch met veel meer passie was begonnen aan dit blog. Dus toen Elja met #iederedagbloggen begon daagde ik mezelf ook uit om iedere dag te gaan bloggen. Met die grote uitdaging kwamen ook een aantal kleinere uitdagingen. Of misschien is verwachtingen een betere term.

 • Om dagelijks te gaan bloggen te realiseren wilde ik minder perfectionistisch zijn met mijn blogposts. Niet een uur lang schaven aan de teksten maar meer uit de losse pols schrijven, de ergste grammaticafouten eruit halen en op Publish klikken.
 • Meer variatie aanbrengen in het soort blogposts dat ik plaats. Het heet dan wel Vakblog maar dat wil niet zeggen dat het allemaal (vak)inhoudelijke postjes hoeven te zijn.
 • Minder tijd besteden aan de individuele blogposts, vooral door ze eens korter te maken dan de 500 tot 1000 woorden die ik graag besteed aan een post.
 • En volhouden natuurlijk. Mijn doel is om op 31 december 2012 minstens 366 blogposts te hebben geplaatst en daarmee kwam de uitdaging om te blijven bloggen, ook al heb ik geen tijd, geen zin of geen inspiratie.

Verwachtingen had ik zeker ten aanzien van dat laatste. Inspiratie. Zou ik elke dag wel een onderwerp kunnen vinden om over te bloggen? En daar ook nog iets zinnigs over kunnen zeggen? Wat zou ik doen als ik geen inspiratie had? Accepteer ik dan van mezelf dat ik korte nietszeggende blogposts plaats, alleen maar om die dag iets geblogd te hebben?

Vijf maanden verder kan ik concluderen dat het allemaal wel anders gelopen is dan ik had verwacht. Minder perfectionistisch, meer variatie, minder tijd en vooral dat korter, dat lukt allemaal nog niet zo. Het kost me dagelijks minstens een uur, ik schaaf nog steeds aan de woorden (hoewel ik nu makkelijker op Publish klik) en volgens mij zit ik gemiddeld nog steeds op 500 woorden per blogpost.

Maar …

Ik vind dat uurtje per dag ook 1 van de leukste momenten van een dag. Gebrek aan inspiratie, daar heb ik nauwelijks last van ook al gaat het de ene dag vanzelfsprekend wat vlotter dan andere dagen. Bloggen over iets dat ik gelezen heb of waar ik die dag mee bezig ben geweest levert me voldoende stof op en is meer dan ooit een fijne manier geworden om alles te verwerken wat ik interessant vind of waar ik mijn eigen mening over wil vormen. Die paar dagen dat ik me hier minder mee bezig houd (zondagen met name) verwijs ik graag naar bijv. de TED talks die mij ideeën gaven en waar ik zelf weinig aan toe te voegen heb. Dat houdt de word count van mijn blogposts ook nog een beetje binnen de perken ;)

Plus, hoe hard ik in het begin ook riep dat ik mijn blogposts en teksten primair voor mezelf schrijf, het feit dat de laatste 5 maanden mijn blogposts meer reacties hebben opgeleverd dan de 5 jaar ervoor is natuurlijk een enorme opsteker. Niet alleen direct op mijn blog maar vooral ook indirect via twitter en in persoon blijkt dat de meeste posts ook gelezen worden. Grappig genoeg zit er zo veel variatie in welke mensen welke posts lezen dat ik voor mezelf ook niet meer probeer om meer variatie aan te brengen in de posts zelf.

Eigenlijk is dagelijks bloggen het beste idee dat ik dit jaar gehad heb.

@foto via RGBStock

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Knap hoe je het zo volhoudt.

  Ik herken je beweegredenen wel, en ondervond dat zelf ook toen ikzelf tot tweemaal toe de maand met de 100-woorden postjes deed: je leert ervan, je groeit ervan, je kan dingen terugzoeken, verwerkt ze beter, inspiratie genoeg etc.

  Maar volhouden is wel een ander verhaal…

  Chapeau!

  Reply

 2. […] onder de indruk van Raymond, hij schrijft fijn en zijn onderwerpen worden vaak wel elders opgepakt. Op zijn blog las ik een artikel over zijn blogdoelen in 2012. Elke dag een blog. Het werd een heuse challenge op Twitter. Onder #iederedagbloggen deden meerdere […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top