Google Reader feeds lezen op de iPad met Newsify

Als je, zoals ik, je nieuws via RSS feeds tot je neemt dan ben je waarschijnlijk al een gebruiker van Google Reader. Hoewel de site het ook prima doet in de browsers van iOS en Android maak ik liever gebruik van apps die de functionaliteiten van Google Reader tot zijn recht laten komen en bij voorkeur er nog iets aan toevoegen. Snel kunnen bladeren tussen de koppen, een goede weergave van losse items, makkelijk alles als gelezen binnen een specifieke feed kunnen markeren en natuurlijk makkelijk feeditems doorsturen naar Twitter of Evernote.

Voor Android gebruik ik al een hele tijd GReader Pro die ik een stuk beter vind dan de officiële Google Reader Android app. GReader Pro kost dan weliswaar wel 4 euro maar laat me snel door individuele feeds snuffelen en doet alles wat ik er van verwacht, op zowel telefoon als tablet. Google kan er nog wat van leren.

Op mijn iPad had ik nog niet echt een goede app gevonden voor Google Reader feeds. Ja, je hebt Flipboard en Zite maar hoewel die visueel erg mooi zijn om nieuws te lezen in een magazine formaat, lenen ze zich niet heel erg om de dagelijkse honderden nieuwe feeditems snel door te werken. Die kun je beter gebruiken voor een selectie van feeds die je ook dagelijks/wekelijks echt allemaal wilt lezen mijns inziens. Reeder is wat ik tot nu gebruikte op mijn iPad maar hoewel het goed functioneert als RSS lezer bleef ik het maar vergelijken met GReader Pro en tja, daar kan het niet aan tippen.

Nu ben ik overgestapt op Newsify en dat komt aanzienlijk beter in de buurt. Het is niet alleen gratis maar ook puur en alleen bedoeld om je Google Reader feeds mee te lezen.

 • Sync your Google Reader reading list and starred items
 • Newspaper-like article list and traditional table list available
 • Add and edit subscriptions
 • Offline reading including image caching
 • Full screen article reading (tap text to toggle)
 • Full screen original web page browser (two finger tap to toggle)
 • Show only unread subscriptions and folders or all
 • Show all articles or just unread
 • Mark previous & all as read
 • Landscape view
 • Share articles with many popular services: Facebook, Twitter, Delicious, Evernote, Instapaper, Pinboard, Pocket (Read It Later), Readability and Tumblr
 • Email articles or links from the app, copy links or open the original web page in the app or in Safari

Het enige minpuntje is dat Newsify de folders/tags uit Google Reader hanteert als indeling waardoor je geen individuele feeds snel kunt nalezen (in tegenstelling tot GReader Pro) maar het is de app niet aan te rekenen aangezien Google Reader zelf die optie ook niet biedt. Wel kun je bijna alles qua weergave, swipen en het synchroniseren zelf instellen naar eigen smaak en daarmee is Newsify wat mij betreft de ultieme app voor het lezen van je Google Reader feeds op je iPad.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Ik lees mijn feeds in Flipboard, omdat daar ook allerlei andere dingen in staan die ik regelmatig wil zien, en daardoor zie ik mijn feeds ook weer eens. Als ik er speciaal iets anders voor moet openen laat ik het meestal. Dat zegt natuurlijk ook wel wat over hoe belangrijk ik ze vind. Maar ja áls ik dan kijk zie ik toch weer veel leuks :-) Ik zal deze ook es proberen, voor de lol.

  Reply

  • Flipboard is niet voor niets zo populair en het werkt ontzettend goed als je o.a. een aantal feeds uit Google Reader daarmee wilt lezen. Wat ik al zei in de blogpost, het is mijns inziens minder geschikt als je echt veel feeds wilt bijhouden waarbij het niet zo zeer gaat om het lezen maar om koppen te snellen. Ik heb zo’n 100 feeds in mijn Google Reader staan en ik moet er niet aan denken om die allemaal in Flipboard te moeten lezen :)

   Reply

 2. Klopt, ik heb zelfs een paar abonnementen opgezegd om dat rss Flipboard eigenlijk helemaal overheerste. Heb even naar Newsify gekeken, ziet er prima uit inderdaad! Goeie tip weer.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top