TEDTalk William Noel: Revealing the lost codex of Archimedes

William Noel vertelt uitgebreid hoe een palimpsest, een hergebruikt perkament waarbij in dit geval maar liefst 7 documenten gerecycled werden, weer ontcijferd werd in de oorspronkelijke documenten omdat 1 ervan een codex van Archimedes was. Behalve een fraai staaltje boekrestauratie is het tevens een pleidooi om de data, die uit dit soort digitaliseringsprojecten komen, wereldwijd vrijelijk beschikbaar te maken voor het publiek onder een Creative Commons licentie.

Zoals Noel terecht stelt in zijn verhaal, de beste manier om boeken duurzaam te bewaren is om ze weg te stoppen en te zorgen dat zo min mogelijk mensen te daadwerkelijk lezen. De beste manier om data duurzaam te bewaren is echter om het zo breed mogelijk te verspreiden met zo min mogelijk restricties.

The Web of ancient manuscripts of the future isn’t going to be built by institutions. It’s going to be built by users … people who just want to curate their own glorious selection of beautiful things. (William Noel)

How do you read a two-thousand-year-old manuscript that has been erased, cut up, written on and painted over? With a powerful particle accelerator, of course! Ancient books curator William Noel tells the fascinating story behind the Archimedes palimpsest, a Byzantine prayer book containing previously-unknown original writings from ancient Greek mathematician Archimedes and others.

William Noel is a curator who believes museums should make their collections free and available on the Internet.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top