Storage Wars – Return of the USB Stick


Mijn eerste USB stick (de linker) kocht ik ergens aan einde van de vorige eeuw. Ik weet nog dat die stinkend duur was en dat ik het nog in guldens betaald heb. Het betekende voor mij het einde van het iedere keer branden van bestanden op een CD-RW en daar was ik erg blij mee. Welk merk ik ook kocht van rewritable cd’s, ze gaven me altijd problemen. Gewoon 256 MB mee kunnen nemen in je broekzak, ik vond het serieus de beste uitvinding van die periode.

Ik heb er later nog heel wat meer gekocht want opslag, daar kon ik in ieder geval niet genoeg van hebben. Behalve die sticks op de foto liggen er nog een stuk of 10 in een bureaulade, allemaal in meer of mindere mate gebruikt toen ze goedkoper in de aanschaf werden.

Opslag in de cloud maakte grotendeels een eind aan de groei van mijn verzameling USB sticks. Niet meer onthouden of je de laatste versie van dat document op je stick had gezet (en welke stick was het ook al weer?) maar gewoon via Dropbox altijd beschikbaar. Echter, voor sommige dingen blijft het toch best wel handig of zelfs nodig om een USB stick bij de hand te hebben. Ook al zijn ze ze tegenwoordig belachelijk groot qua opslag en belachelijk klein qua grootte. De rechterstick is een aankoop van vandaag en voor 10 euro heb je een 16GB usb stick die zowat wegwaait als je diep uitademt. Enfin.

Welke redenen zijn er om je verzameling USB sticks nog aan te houden?

 • Soms moet je (zeer) grote bestanden meenemen. Videobestanden bijvoorbeeld. Dat kan via Dropbox maar dat duurt bijzonder lang. Zelfs de traagste USB stick is sneller dan je uploadsnelheid naar cloud opslagdiensten;
 • Soms heb je bestanden nodig op een plek waar geen internet is of waar je niet bij je Dropbox, Google Drive of wat dan ook kunt komen. Ik heb een paar sticks van 128 MB waar ik bijvoorbeeld mijn Powerpoint presentaties op meeneem. Ook anno 2012 is het nog nodig om tenminste een stick met je presentatie achter de hand te hebben en je kunt die Prezi fans uitlachen die alles online hebben staan;
 • Leuk voor later. USB sticks geven een tijdsbeeld. Die linker op de foto bevatte foto’s en documenten van ruim 12 jaar oud. Geen idee dat ik ze nog had en het blijft een soort permanente verrassing wat je er op aantreft. Eén oude stick bleek nog een virus te bevatten die 10 jaar later zonder problemen door een recent antivirusprogramma werd opgeschoond. Dolle pret ;)
 • Het goede excuus. Met cloud opslag heb je je documenten die je af zou maken altijd bij de hand. Met USB sticks kan het wel eens fout gaan. Verkeerde stick meegenomen, per ongeluk in de wasmachine of inderdaad weggewaaid toen ik diep uitademde van opluchting. Ja sorry, ik weet dat ik beloofd had om dat document te schrijven maar het staat op een andere usb stick denk ik. Sorry. Morgen dan maar?

En? Gebruik jij nog een USB stick?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Ja als antwoord op je laatste vraag. Alles wat nog van belang was/is van mijn oude werk heb ik op een stick gezet voor het geval dat… Oh ja, en ik maak een foto back up op dvd maar ook op usb. Old skool?!

  Reply

  • Nee hoor, niet old skool. Of tenminste, dan ben ik dat ook. Bijna alle usb sticks gebruik ik nu voor backups van bestanden of om videobestanden af te spelen via usb op de mediaplayer. Daar zijn ze ideaal voor eigenlijk.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top